Προσδιορίστηκε η κατεύθυνση και η ταχύτητα του εσωτερικού πυρήνα της Γης

Ο πυρήνας της Γης, το πώς περιστρέφεται καθώς και η ταχύτητα που περιστρέφεται, ήταν ένα μεγάλο μυστήριο που απασχολούσε τους αστρονόμους από τον 18ο αιώνα. 

Όμως χάρη στην ανάλυση σεισμογράφων σύμφωνα με το ecotimes από σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες, Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Leeds της βόρειας Αγγλίας διεξήγαγαν μία έρευνα που από ότι φαίνεται έλυσε και το μυστήριο σχετικά με το πυρήνα της Γης.

Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης, που αποτελείται από στερεό σίδηρο, περιστρέφεται με ανατολική κατεύθυνση, κάτι που σημαίνει ότι περιστρέφεται γρηγορότερα από ολόκληρο το πλανήτη. Αντίθετα, ο εξωτερικός πυρήνας της Γης, που αποτελείται κυρίως από λιωμένο σίδηρο, περιστρέφεται προς τα δυτικά, με πιο αργούς ρυθμούς. 
Οι επιστήμονες του Leeds πιστεύουν πως η Γη συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο γιατί ανταποκρίνεται στις μεταβολές του γεωμαγνητικού πεδίου της.

Ειδικότερα, το μαγνητικό πεδίο πιέζει τον εσωτερικό πυρήνα προς τα ανατολικά, κάνοντάς τον να κινείται γρηγορότερα από τη Γη, ενώ την ίδια στιγμή πιέζει τον εξωτερικό υγρό πυρήνα προς την αντίθετη κατεύθυνση, γεγονός που τον αναγκάζει να κινείται προς τα δυτικά. Ο στερεός εσωτερικός πυρήνας σιδήρου έχει περίπου το μέγεθος της Σελήνης και περιβάλλεται από τον υγρό πυρήνα, ένα κράμα σιδήρου, του οποίου η κίνηση παράγει το γεωμαγνητικό πεδίο. Αν και ο εσωτερικός πυρήνας βρίσκεται σε βάθος 5.200 χιλιομέτρων, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επιφάνεια της Γης.
Επίσης, καθώς ο εσωτερικός πυρήνας μεγαλώνει, η θερμότητα που απελευθερώνεται κατά τη διαδικασία της στερεοποίησης μετακινείται στον υγρό εξωτερικό πυρήνα, δημιουργώντας το γεωμαγνητικό πεδίο της Γης. Χωρίς την ύπαρξη του μαγνητικού πεδίου, η επιφάνεια της Γης θα αδυνατούσε να προστατευτεί από την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα σε αυτή τη περίπτωση να μην υπήρχε ζωή στον πλανήτη.

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts