Γιατί η Μόσχα στήριξε εμμέσως ΧΑ; - Γιατί μιλάει για "Γερμανικό Στρατό στην Ελλάδα";

Δύο ημέρες μετά τις συλλήψεις των βουλευτών και στελεχών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή η Μόσχα παίρνει θέση "διακριτικά", εμμέσως, πλην σαφώς όμως, όχι αρνητική σε βάρος των φυλακισθέντων πολιτικών, με ένα ρεπορτάζ του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Voice of Russia ("Η Φωνή της Ρωσίας").

Στο ρεπορτάζ που αποκάλυψε το defencenet.gr το κόμμα της Χ.Α. χαρακτηρίζεται ως "ριζοσπαστικό κόμμα" ("radical Golden Dawn party") αποφεύγοντας εκφράσεις όπως "ακροδεξιό", εξστρεμιστικό" ή "νεοναζιστικό" χαρακτηρισμός που επικρατεί στις αμερικανικές εφημερίδες και σε ορισμένες βρετανικές.

Και δεν πρόκειται για ένα ημιανεξάρτητο πρακτορείο ή το ρωσικό CNN που είναι το Russia Today, αλλά για το επίσημο ρωσικο κρατικό πρακτορείο που απηχεί τις θέσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και του Κρεμλίνου.

Πρακτικά είχαμε μια διαφοροποίηση ανάλογη με αυτή της Συρίας: Όλη η Δύση και η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήριζε "δολοφονικό και αντιδημοκρατικό" το καθεστώς Άσαντ και η Μόσχα (και η Χ.Α. στην Ελλάδα) μιλούσαν για "τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας". Είναι ακριβώς η ίδια αντιστοιχία.

Βέβαια στα αγγλικά το "radical" έχει την έννοια και του "σκληρού" του "ακραίου" αλλά ποιος είπε ότι η Χ.Α. είναι κεντροδεξιό κόμμα;

'Αλλωστε πιο κάτω χρησιμοποιεί την φράση "ακροδεξιός εξτρεμισμός" ως πιθανή μετεξέλιξη της κατάστασης μετά τις συλλήψεις των στελεχών της ΧΑ.και απόρροι της διαφθοράς στην Ελλάδα ("A recent report commissioned by the European Parliament noted that Greece was the most corrupt state in the 28-nation bloc and voiced fears over the rise of far-right extremism in the country").

Δεν την χρησιμοποίησε όμως περιγράφοντας την Χρυσή Αυγή για την οποία επιμένει απλά ότι είναι "ριζοσπάστες" πολιτικοί.

Αλλά αυτό είναι το ολιγότερο: Στο άρθρο αναφέρει ότι είναι πιθανό το "επόμενο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα ίσως θα πρέπει να υποστηριχτεί… από τον γερμανικό Στρατό, αφού ο Ελληνικός Στρατός είναι στο όριο να στραφεί εναντίον της κυβέρνησης" ("It is possible that the next Greek bailout will have to be supported by the German army, because the Greek army is on the verge of turning against the Greek government").

Και βέβαια αναγνωρίζει τον κίνδυνο να υπάρξει κίνηση λόγω των διώξεων που εφαρμόζονται στους εθνικιστές δεδομένης και της εξαλθίωσης που επικρατεί στην χώρα...

Και το ερώτημα είναι τι συμβαίνει και η Μόσχα αντιδρά κατ' αυτό τον τρόπο, έστω και σε χαμηλή ένταση για την ώρα;

Κατ'αρχήν μιλάμε για μία χώρα που "μετράει' από το ναζισμό 25.000.000 νεκρούς στον Β'ΠΠ και κατεστραμμένη ολόκληρη την υποδομή της δυτικά των Ουραλίων, άρα αποκλείεται να είναι "φιλοναζιστική".

Και κατ' αυτό τον τρόπο έχει ιδιαίτερη σημασία που απορρίπτει τον χαρακτηρισμό "νεοναζί" στο κόμμα την ώρα που η Δύση παραληρεί για τους "νεοναζί" της Χρυσής Αυγής.

Μήπως παίζεται κάποιο ευρύτερο παιχνίδι, πολύ ευρύτερο από αυτό που θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος βλέποντας την ελληνική τηλεόραση;

Νομίζουμε ότι στην φράση που κλείνει το άρθρο "Το επόμενο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα ίσως θα πρέπει να υποστηριχτεί… από τον γερμανικό Στρατό, αφού ο Ελληνικός Στρατός είναι στο όριο να στραφεί εναντίον της κυβέρνησης" ("It is possible that the next Greek bailout will have to be supported by the German army, because the Greek army is on the verge of turning against the Greek government") κρύβονται κάποια από αυτά που βλέπει η Μόσχα και θέλει να αποφύγει.

Οι επόμενες θέσεις που θα λάβει η Μόσχα στο θέμα (γιατί είναι σίγουρο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο) θα δώσουν περισσότερα κομμάτια στο παζλ.

Ας δούμε πάλι όλο το άρθρο:

"Οι Έλληνες πολιτικοί είναι απασχολημένοι γύρω από τις απειλές που προέρχονται από εφέδρους και παραστρατιωτικές οργανώσεις. Σε μια χώρα που σπαράσσεται από εσωτερικές διαμάχες, οικονομικές δυσκολίες και πολιτικές αντιπαλότητες, ο Στρατός φαίνεται ως μια πιθανή πηγή αποσταθεροποίησης και απειλής προς την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει παραδεχθεί πως τον  έχουν απασχολήσει σημάδια στρατιωτικού πραξικοπήματος προερχόμενα από παραστρατιωτικές οργανώσεις στις οποίες υπάρχουν πρώην αξιωματικοί των ΕΔ οι οποίοι κατά το παρελθόν  έχουν υπηρετήσει σε ειδικές επίλεκτες δυνάμεις. 

Ένα δημοσίευμα σε ιστολόγιο μιας ένωσης εφέδρων ειδικών δυνάμεων κάλεσε για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης την οποία θα εγγυούνται οι «ένοπλες δυνάμεις».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε στην Guardian ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων είναι απόλυτα προσηλωμένες στην Δημοκρατία. Οι λίγοι που δεν είναι θα υποστούν τις συνέπειες».

Στις πρόσφατες δικαστικές κινήσεις εναντίον του ριζοσπαστικού κόμματος της «Χρυσής Αυγής» με συλλήψεις των ηγετικών στελεχών του μπορεί να έχουν παίξει ρόλο στην ριζοσπαστικοποίηση των εφέδρων του Στρατού.  

Σε μια πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι το πιο διεφθαρμένο κράτος από τα 28 της ευρωζώνης εγείροντας ταυτόχρονα φόβους για την άνοδο του εξτρεμισμού της άκρας δεξιάς. Τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι ζοφερά: «Ερευνητές έχουν βρει ότι η Ελλάδα κυριαρχείται από υψηλούς δείκτες ανεργίας, κοινωνική αναταραχή, ενδημική διαφθορά και μεγάλη απογοήτευση για το πολιτικό κατεστημένο».

Είναι φανερό ότι ένα τέτοιο περιβάλλον είναι κατάλληλο για στρατιωτικά πραξικοπήματα. Κάποιες ανεπίσημες αναφορές ισχυρίζονται πως η ριζοσπαστική «Χρυσή Αυγή» έχει πολύ μεγάλη υποστήριξη εντός των ΕΔ και των σωμάτων ασφαλείας.

Η καταστολή από την κυβέρνηση του κόμματος της Χρυσής Αυγής ίσως έχει ωθήσει ριζοσπαστικούς κύκλους εντός του στρατεύματος να κοιτάξουν προς την πλευρά μη δημοκρατικών και μη πολιτικών μεθόδων για να αναλάβουν την εξουσία".
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts