Σενάρια αστάθειας από παντού: Από το πραξικόπημα στις εκλογές

Από έκπληξη σε έκπληξη η ελληνική κοινωνία τα τελευταίες ώρες, αφού από τα σενάρια για πραξικόπημα που είδαν το βράδυ της Τετάρτης το φως της δημοσιότητας και τα οποία και τελικά διαψεύστηκαν το επόμενο πρωί το απόγευμα της Πέμπτης βρέθηκε μπροστά στο σενάριο προσφυγής στις κάλπες μετά τις απειλές για ομαδική παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που εκτόξευσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος.

Οντας προφανώς στριμωγμένος, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα επιβαρυντικά στοιχεία που έχει στα χέρια του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που ερευνά το φάκελο με τις έκνομες ενέργειες του νεοναζιστικού κόμματος αγγίζουν και υψηλά στελέχη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Μιχαλολιάκος το απόγευμα της Πέμπτης απείλησε με ομαδική παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για να αποσταθεροποιήσει το σύστημα.

Μιχαλολιάκος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ομαδικής παραίτησης της ΧΑ

«Ολα τα ενδεχόμενο είναι ανοιχτά» επανέλαβε δύο φορές κατά τη διάρκεια των σύντομων δηλώσεων που έκανε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή ο Νίκος Μιχαλολιάκος. «Μέσα στα πλαίσια των νόμιμων συνταγματικών δικαιωμάτων μας θα εξαντλήσουμε κάθε μέσον προκειμένου να υπερασπιστούμε την πολιτική μας τιμή. Όλα είναι ανοικτά» είπε αρχικά ο κ. Μιχαλολικάκος και συμπλήρωσε πως εάν η χώρα η χώρα μπει σε κύκλο αποσταθεροποιήσεως δεν θα είναι ένοχη η Χρυσή Αυγή «αλλά αυτοί οι οποίοι δαιμονοποιούν την ΧΑ και τη χτυπούν με τόσο βρώμικο και παράνομο τρόπο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν κάτι τέτοιο αποσταθεροποιεί τη χώρα ο γενικός γραμματέας της ΧΑ επανέλαβε ότι «όλα είναι ανοιχτά. Η Χρυσή Αυγή αμύνεται».

«Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» απαντά το Μαξίμου

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Μιχαλολιάκου σχολίαζαν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζετε, ότι οι απειλές του γενικού γραμματέα της ΧΑ δεν προκαλούν κανένα φόβο και καμία αμηχανία και ότι η έρευνα των δικαστικών αρχών θα συνεχιστεί κανονικά.

Τι θα συμβεί αν παραιτηθούν ομαδικά οι βουλευτές της ΧΑ

Στην περίπτωση που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήσουν την απειλή τους δεν θα καταφέρουν να προκηρύξουν γενικές εκλογές αλλά «αναπληρωματικές εκλογές», σε εύλογο χρονικό διάστημα, στις περιφέρειες και για τις έδρες των βουλευτών που παραιτούνται, στις οποίς μάλιστα δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα.

Βέβαια για να γίνουν επαναληπτικές εκλογές θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα παραιτηθούν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, πρώτα θα γίνει η αναπλήρωση και αφού παραιτηθούν ένας ένας και οι αναπληρωματικοί βουλευτές θα προκηρυχθούν ξανά επαναληπτικές εκλογές στις 15 περιφέρειες που εκλέγει βουλευτές η ΧΑ.

Στις 14 περιφέρειες όπου η ΧΑ εκλέγει ένα βουλευτή η εκλογή του νέου βουλευτή θα γίνει με το πλειοψηφικό σύστημα, δηλαδή όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα λάβει και την έδρα, και στην Β' Αθηνών όπου το νεοναζιστικό κόμμα έχει τρεις έδρες θα γίνει με κάποιου τύπου αναλογικό σύστημα. Οσον αφορά τον βουλευτή Επικρατείας ο εκλογικός νόμος ρητά δεν προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών σε όλη την επικράτεια για να καλυφθεί η θέση.

Από τις επαναληπτικές εκλογές ευνοούνται και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι καθώς δεν υπάρχει το όριο εισόδου του 3% στη Βουλή.

Τι έγινε το 1992

Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο, ομαδική παραίτηση βουλευτών, είχε συμβεί και το 1992, όταν όλοι οι βουλευτές της Β' Αθηνών από το ΠΑΣΟΚ, υπέβαλαν την παραίτησή τους, προκαλώντας πρόωρες εκλογές στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τις οποίες, μάλιστα, έχασε τοπικά η ΝΔ, η οποία ήταν τότε κυβέρνηση..

Αναπληρωματικές εκλογές έγιναν στις 5 Απριλίου 1992 στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών, όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας, ως τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ίδια περιφέρεια, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης από το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και σε παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) οπότε και εξέπεσε από βουλευτής.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, κατά τη γνώμη τους, άδικη δίκη και καταδίκη του Τσοβόλα, οι επιλαχόντες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατά το Σύνταγμα της Ελλάδας θα λάμβαναν τη θέση του, αρνήθηκαν να ορκιστούν βουλευτές μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού τους. Κατά το νόμο θα έπρεπε να προκηρυχθούν αναπληρωματικές εκλογές για αυτήν τη μία έδρα, πράγμα το οποίο και έγινε.

Η Νέα Δημοκρατία, είτε για να μην κατηγορηθεί για περαιτέρω πολιτικοποίηση της δίκης και καταδίκης Τσοβόλα, ότι δηλαδή επεδίωξε την καταδίκη του για να κερδίσει μία επιπλέον έδρα (καθώς είχε πλειοψηφία μόνο μιας έδρας στη Βουλή) είτε για να αποφύγει μία μεγάλης έκτασης ήττα, αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές αυτές.

Την έδρα κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία για το ΠΑΣΟΚ ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης.

Εν τω μεταξύ συναγερμός σήμανε την Τετάρτη στους κόλπους της Δικαιοσύνης όταν αναρτήθηκε σε ιστότοπο ένα κείμενο το οποίο υπέγραφαν μέλη της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων μέσω του οποίου ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ανάγκης υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και την εγγύηση του στρατού.

Την επόμενη ημέρα οι Εφεδροι – η κοινότητα των οποίων δεν έχει σχέση με το υπουργείο Αμυνας – αναδιπλώθηκαν και υποστήριξαν πως δεν υπήρχε στη διακήρυξή τους πρόθεση για πραξικόπημα.
iefimerida
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts