Ο Τυρρανόσαυρος Ρέξ των θαλασσών

Οι μοσάσαυροι ήταν ένα είδος θαλάσσιων δεινοσαύρων που εκτιμάται ότι πρωτοεμφανίστηκε πριν περίπου 85 εκατομμύρια χρόνια. 
Ήταν πραγματικά ένα γιγάντιο είδος διότι είχε μήκος 17 μέτρα, βάρος 20 τόνους ενώ τα δόντια του υπολογίζεται ότι έφταναν σε μήκος το καθένα όσο περίπου είναι ένα ανθρώπινο χέρι! 

Θεωρείται ένα από τα τρομερότερα προϊστορικά σαρκοφάγα και μπορεί να συγκριθεί μονάχα με το δεινόσαυρο Τ. Ρέξ με τη διαφορά ότι ο Τ. Ρέξ κυριαρχούσε στη Γη ενώ ο μοσάσαυρος στους ωκεανούς.

Μέχρι σήμερα ήταν πιστευτό, με βάση τα ευρήματα που είχαν βρεθεί, ότι ο μοσάσαυρος είχε ένα μειονέκτημα, το ότι ήταν αρκετά αργός. Όμως πρόσφατα, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε μια περιοχή της κεντρικής Ιορδανίας έναν σκελετό μοσάσαυρου στον οποίο είχαν διατηρηθεί τα περιγράμματα των πτερυγίων και της ουράς του αλλά και μερικά κομμάτια μαλακών ιστών. Ειδικοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία εξέτασαν τα ευρήματα και ανακάλυψαν ότι οι μοσάσαυροι όχι μόνο δεν ήταν αργοί αλλά είχαν παρόμοιες ταχύτητες και ικανότητες με εκείνες του καρχαρία. 

Η σημαντικότερη ανακάλυψη είναι ένα ουραίο πτερύγιο που σύμφωνα με τους επιστήμονες έδινε τη δυνατότητα στους μοσάσαυρους να αυξήσουν αισθητά τη ταχύτητά τους απότομα. Επομένως, αν κάποια θαλάσσια όντα γινόταν στόχος ενός μοσάσαυρου, το πιθανότερο ήταν να καταλήξουν στο στομάχι του..

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts