Ερευνητές της NASA κατέγραψαν για πρώτη φορά το εντυπωσιακό Νεφέλωμα Γαρίδα

Ερευνητές της NASA κατάφεραν να απαθανατίσουν για πρώτη φορά το εντυπωσιακό Νεφέλωμα Γαρίδα, το οποίο έχει μήκος στον ουρανό όσο 4 γεμάτα φεγγάρια, αλλά είναι ορατό μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες.
Η μοναδική λήψη έγινε από το τηλεσκόπιο VLT στο παρατηρητήριο Πάραναλ της Χιλής και όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι ίσως η πρώτη καθαρή λήψη του συγκεκριμένου νεφελώματος.
Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση που έβγαλαν οι αστρονόμοι, μετά τον εντοπισμό του Νεφελώματος:

«Το Νεφέλωμα Γαριδα βρίσκεται περίπου 6.000 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Σκορπιού και είναι επισήμως γνωστό ως IC 4628. Πρόκειται για μια τεράστια περιοχή γεμάτη με φυσικό αέριο και μάζες σκοτεινής σκόνης. Αυτά τα νέφη αερίου είναι περιοχές σχηματισμού άστρων τα οποία εκπέμπουν έντονη ακτινοβολία και σε άλλα μέρη του φάσματος - κυρίως στο υπεριώδες.
Αυτό το υπεριώδες φως από τα αστέρια κάνει τα σύννεφα αερίου να λάμπουν. Αυτή η ακτινοβολία οφείλεται σε άτομα υδρογόνου, τα οποία στη συνέχεια ανασυνδυάζονται και απελευθερώνουν ενέργειας υπό τη μορφή φωτός. Κάθε χημικό στοιχείο εκπέμπει φως σε χαρακτηριστικά χρώματα, όταν η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα. Για το υδρογόνο το κυρίαρχο χρώμα είναι το κόκκινο κι έτσι μπορούμε να υποθέσουμε ότι το IC 4628 είναι ένα παράδειγμα περιοχής υδρογόνου.»

πηγή

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts