Κάτω από το νερό η Κρήτη σε 35χρόνια!

Έτος 2047. Η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη έχει φτάσει στο τέλος της. Και ο χειρότερος εφιάλτης για το ανθρώπινο γένος έχει ξεκινήσει. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί πια σε ένα κολασμένο μέρος, όπως το μεγαλύτερο μέρος των άλλοτε ευλογημένων από το κλίμα και τη μοίρα περιοχών. Η Κρήτη βιώνει τις πρωτοφανείς στην ιστορία συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.


Η μια μετά την άλλη οι πόλεις του πλανήτη "καίγονται" από τις θερμοκρασίες που σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ. Οι παράκτιες περιοχές έχουν μεταμορφωθεί σε ένα σκηνικό που ξεπερνάει ακόμα και τις πιο τρομακτικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων που έβλεπαν τις μελέτες τους να σωριάζονται σαν άχρηστα χαρτιά στα συρτάρια των πολιτικών και τις κραυγές αγωνίας να πνίγονται στον ωκεανό των συμφερόντων.


Εκατομμύρια άνθρωποι μεταναστεύουν στο Βορρά, αναζητώντας βιώσιμες συνθήκες. Την ίδια μοίρα ακολουθούν εκατοντάδες πληθυσμοί ζώων, ενώ οι αλλαγές στη βιοποικιλότητα είναι βιβλικές. Το τέλος έχει αρχίσει και κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει να συμβεί.

Η ώρα μηδέν 

Όχι. Δεν είναι το σενάριο μιας ακόμα ταινίας επιστημονικής φαντασίας με τις πιο ευφάνταστες καταστροφολογικές σκηνές, αλλά μια πραγματικότητα. Που απλά ειπώθηκε λίγο νωρίτερα από την ώρα που οι δείκτες των ρολογιών θα αρχίσουν να κινούνται προς την ώρα μηδέν. Όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι συντάκτες μιας νέας τρομακτικής μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και περιλαμβάνεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό "Nature". Τριάντα εννιά διαφορετικά κλιματικά μοντέλα από 21 επιστημονικές ομάδες σε 12 χώρες δίνουν στη μελέτη ένα περιθώριο λάθους της τάξης μόλις του 5%, με την επισήμανση ότι, ακόμα και αν σταματήσει η εκπομπή ρύπων που μολύνουν τον πλανήτη, το μόνο που θα μπορούσε να συμβεί για την ανθρωπότητα είναι να κερδίσει απλά λίγο χρόνο και, αντί για το μοιραίο έτος 2047 που θα ξεκινήσουν όλα, η χρονολογία αυτή να παραταθεί ως το 2069!

Ζώνη πυρός

Μέσα σε 45 μόλις χρόνια από τώρα, σύμφωνα με τη μελετητική ομάδα της οποίας ηγείται ο βιολόγος και γεωγράφος Καμίλο Μόρα, το Παρίσι, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο θα είναι ακατοίκητες πόλεις, ενώ η Κρήτη θα βρεθεί στη ζώνη πυρός, κρίνοντας από το γεωγραφικό πλάτος όπου βρισκόμαστε και τις χρονολογίες που δίνουν οι μελετητές για τις "γειτονικές" πόλεις μεταξύ του 2036, που αφορά στο Κάιρο της Αιγύπτου, και το 2044, που είναι η απαρχή του τέλους για τη Ρώμη. Οι πρώτες ενδείξεις έχουν ήδη υπάρξει και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας αναμένεται να έχουν εκδηλωθεί τα πρώτα σημάδια μιας πραγματικότητας όπου «τα πιο κρύα χρόνια θα είναι πιο θερμά από τους σημερινούς καύσωνες».

Ανησυχία

Αν και το θέμα των κλιματικών αλλαγών και οι σχετικές μελέτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται κριτικά από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας μετά και την πρόσφατη ετυμηγορία της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ, που ρίχνει την ευθύνη στον ανθρώπινο παράγοντα, το σκηνικό έχει αρχίσει να αλλάζει και όλο και περισσότεροι αγωνιούν για το σενάριο ενός περιβαλλοντικού Αρμαγεδώνα που βρίσκεται πια προ των πυλών. Σύμφωνα με αυτό, μέχρι το 2043, 147 πόλεις του κόσμου θα έχουν θερμοκρασίες υψηλότερες από τα ιστορικά τους ρεκόρ, που για τους μελετητές αποκαλείται "Climate Departure", κλιματική παρέκκλιση. Η μελέτη τοποθετεί γεωγραφικά την εστία του κακού στον Ισημερινό, εκτιμώντας ότι θα ξεκινήσει από το Μανοκβάρι της Ινδονησίας το 2020 και θα επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη, με το μέσο όρο για τους τροπικούς να είναι το έτος 2038, για τα άλλα γεωγραφικά πλάτη το 2053 και συνολικά για τον πλανήτη το 2047.

Οι συνέπειες

Η ανθρωπιστική κρίση που θα προκληθεί θα είναι άνευ προηγουμένου με εκατομμύρια προσφύγων που θα συνωστίζονται στα σύνορα για να ξεφύγουν από τις ακατοίκητες πλέον ζώνες, με την ειρωνεία της τύχης να είναι ότι οι πρώτες χώρες που θα πληγούν έχουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης για την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη εστιάζει περισσότερο στις συνέπειες για τους πληθυσμούς που ζουν στις επικίνδυνες ζώνες, καθώς θα πληρώσουν τη... νύφη και μάλιστα ακριβά, αφού δε θα μπορούν πια να τραφούν λόγω της καταστροφής των γεωργικών εκτάσεων και δε θα μπορούν να επιβιώσουν στις εστίες τους, έχοντας σαν μόνη λύση τη μετανάστευση προς πιο ψυχρά (κατ' ευφημισμόν) κλίματα.


Οι χάρτες


Θέλοντας να τονίσουν ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει πλέον να προετοιμάζεται σοβαρά για αυτό το ενδεχόμενο, έδωσαν στη δημοσιότητα ένα χάρτη με τις ημερομηνίες της "κλιματικής παρέκκλισης" και έναν ανάλογο για τις αλλαγές στη θερμοκρασία μέσα σε 150 χρόνια, ανάμεσα στο 1860 και 2005 και από το 2081 έως το 2100, που δημιουργήθηκε με τη χρήση υπολογιστικών μοντέλων σε συνδυασμό με μετεωρολογικές παρατηρήσεις και άλλα δεδομένα, ώστε να δώσουν την προβολή των ετών από τα οποία κάθε επόμενο θα είναι πιο ζεστό από τα πιο θερμά των τελευταίων 150 χρόνων!


Μόνη ελπίδα μια... παράταση 20 χρόνων


Ο εφιάλτης δεν είναι αναστρέψιμος πλέον, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, καθώς ακόμα και αν σταματήσουν τώρα όλες οι εκπομπές ρύπων, αυτό που θα συμβεί είναι να δοθεί μια... παράταση 20 χρόνων στη μέρα που θα ξεκινήσουν όλα. Αυτή η εικοσαετία θα μπορούσε να είναι καθοριστική, όμως, για την προσαρμοστικότητα και την άμυνα του ανθρώπου, όπως και για την επιβίωση πολλών από τα είδη που διαφορετικά θα εξαφανιστούν. Αξίζει να τονιστεί ότι η "μαγική" αυτή λέξη "προσαρμοστικότητα" είναι εκείνη που ακούγεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, έχοντας κυρίαρχη θέση σε σχετικές μελέτες για την κλιματική αλλαγή, όχι μόνο από μεμονωμένους επιστήμονες ή ομάδες, αλλά ακόμα και από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ευρωπαϊκός για το περιβάλλον. Η επιστημονική ομάδα, παρά την κριτική που δέχτηκε, όπως συμβαίνει σε πολλές από τις αντίστοιχες μελέτες, υποστηρίζει ότι έχει δίκιο και ότι ο πλανήτης ήδη διέσχισε το όριο το 2008 σε έναν καθοριστικό παράγοντα για το κλίμα, την οξύτητα των ωκεανών. Από τότε και μετά κάθε χρόνο καταγράφεται μεγαλύτερη οξύτητα από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σπάσει.

πηγη
Toυ Σταύρου Μουντουφάρη
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts