Τι εμποδίζει την εξάλειψη του ιού της φυσικής ευλογιάς;

Η φυσική ευλογία, όπως είναι γνωστό, είναι η ​​μόνη προς το παρόν ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής λοίμωξη, την οποία η ανθρωπότητα κατάφερε να καταπολεμήσει πλήρως χάρη στο μαζικό εμβολιασμό. Τα στελέχη της έμειναν μόνο σε δύο εργαστήρια του κόσμου - στο ρωσικό και το αμερικανικό. Όπως ορίζεται από τον ΠΟΥ, τα τελευταία υπολείμματα του ιού της φυσικής ευλογιάς θα πρέπει να καταστραφούν το 2014, ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν εντελώς διαφορετικά σχέδια για τον ιό αυτό... Ποιός και γιατί προσπαθεί να τον σώσει πάση θυσία;
Το 1980 ο ΠΟΥ κήρυξε επίσημα την εξάλειψη του ιού της ευλογιάς. Μιά από τις αρχαιότερες και πιο επικίνδυνες ασθένειες που στοίχισε εκατομμύρια ζωές, νικήθηκε. Το τελευταίο κρούσμα της φυσικής ευλογιάς καταγράφτηκε το 1977 στη Σομαλία.
Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την όψη των πόλεων, όπου μαινόταν η ευλογιά πριν από την εφεύρεση του εμβολίου εναντίον αυτής της ασθένειας. Κανείς δεν μπορούσε να αισθάνεται ασφαλής. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα στην Ευρώπη, στη φυσική ευλογιά αναλογούσε πάνω από το 25% όλων των θανάτων και όποιος είχε την τύχη να επιζήσει αποκτούσε βλογιοκομμένο πρόσωπο και το σώμα και κάποτε ακόμα και την μερική ή ολική τύφλωση.
Τα συμπτώματα της φυσικής ευλογιάς περιγράφονται λεπτομερώς σε πολλά ιατρικά βιβλία, αλλά θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τα βασικότερα απ’ αυτά: ρίγος, φοβεροί πόνοι στα άκρα και στη μέση, δίψα, εμετός, κεφαλαλγία και ζάλη. Λίγες μέρες αργότερα εμφανίζονται στίγματα ευλογίας σε όλο το σώμα. Αρχικά έχουν μορφή κηλίδων, οι οποίες στη συνέχεια μετατρέπονται σε βλατίδες, φυσαλίδες και συνέχεια ακόμα και σε φλύκταινες. Μετά το σχηματισμό και την αφαίρεση των καρκάδων στον άνθρωπο μένουν άσχημα σημάδια κατά τη διάρκεια όλης του της ζωής.
Και τώρα το πιο τρομερο: τα στίγματα δεν εμφανίζονται μόνο στο δέρμα, αλλά και σε όλους τους βλεννογόνους. Οι φλύκταινες, σπάζοντας στο στόμα, τη μύτη, το λάρυγγα, της τραχείας και των βρόγχων, ακόμα και στο ορθό και την ουρήθρα, προξενούν στον άρρωστο φοβερό πόνο. Όλα αυτά μετατρέπονται σε ανίατη διάβρωση. Άνθρωποι πέθαιναν από οξύ άλγος και μεγάλη αιμορραγία στο δέρμα.
Επιτέλους η ανθρωπότητα απαλλάχτηκε απ’ αυτές τις φρίκες. Οι άνθρωποι ξέχασαν την ευλογιά, νομίζοντας ότι απαλλάχτηκαν για πάντα. Αλλά το ζήτημα αυτό δεν είναι τόσο απλό. Για τους επιστημονικο-ερευνητικούς σκοπούς ο ιός της φυσικής ευλογίας φυλάγεται σε ειδική αποθήκη στη Ρωσία και σε παρόμοιες συνθήκες και στις ΗΠΑ. Αν όμως ο ιός της φυσικής ευλογιάς βρεθεί σε τρίτα εργαστήρια, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο βιολογικό όπλο. Πραγματικά, σήμερα μεγάλωσε ολόκληρη γενιά ανθρώπων, που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς.
Υπάρχει και μια άλλη πλευρά του ζητήματος. Ο ιός αυτός παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από επιστημονική άποψη. Αποδείχτηκε, π.χ., ότι μπορεί να είναι χρήσιμος για την καταπολέμηση πολλών φοβερών ασθενειών,- είπε η ιολόγος Ναταλία Τομάνοβα.
- Σχετικά πρόσφατα ανακαλύφθηκαν χρήσιμες ιδιότητες της ευλογίας των αγελάδων για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Υποτίθεται ότι η αποτελεσματικότητα της φυσικής ευλογίας είναι ακόμα μεγαλύτερη. Έτσι, λοιπόν οι οδηγίες του ΠΟΥ για την εξάλειψη το επόμενο έτος του ιού της ευλογιάς φαίνονται αρκετά παράξενα.
Μπορεί άραγε να συμβεί έτσι, που κάποτε ο πιο άσπονδος εχθρός της ανθρωπότητας θα γίνει ο βοηθός της στην καταπολέμηση των ανίατων ασθενειών; Ο χρόνος θα δείξει. Η καταστροφή δε του ιού της φυσικής ευλογίας δεν είναι και τόσο δύσκολο πράγμα.
πηγη
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts