Σκληρή στάση προς την τρόικα ζητούν από τον Σαμαρά οι βουλευτές του

Δυναμική αντίδραση από τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά έναντι της τρόικας και γενικότερα των πιστωτών, ζητεί όλο και μεγαλύτερος αριθμός υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών τάσσονται όμως κατά των πρόωρων εκλογών, ως μοχλός πίεσης.

«Είναι ώρα για δυναμική αντίδραση» είναι το βασικό σύνθημα πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου που διατυπώνουν πολλά ερωτήματα για τη στάση των δανειστών.

Υπό τη σκιά των πληροφοριών, ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη για σύγκρουση, αρνούμενη να αποδεχθεί τη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, στο εσωτερικό της ΝΔ έχει συγκροτηθεί ένα ισχυρό μέτωπο κατά της τρόικας.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να υιοθετήσουμε σκληρή στάση» λένε πολλοί, ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση είναι συνεπής και εφαρμόζει, έστω και με καθυστερήσεις, όσα έχουν συμφωνηθεί, η τρόικα υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της.

Γι’ αυτό και δεν ήταν τυχαία η προ ημερών δημόσια τοποθέτηση του κ. Σαμαρά για να τηρήσουν οι πιστωτές τα συμφωνηθέντα. Παράλληλα, επικρατεί μεγάλος προβληματισμός στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις πραγματικές επιδιώξεις της τρόικας, η οποία προέβη σε αιφνίδια αλλαγή στάσης που γεννά πολλά ερωτηματικά.

«Δεν έχει λογική εξήγηση η στάση τους» ανέφερε προς το «Βήμα» κυβερνητικός παράγοντας που επεσήμανε όμως ότι και η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να κινηθεί με σκληρή γραμμή.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν άλλα φορολογικά και οριζόντια μέτρα. Και να τα εισηγηθεί η κυβέρνηση η Βουλή δεν θα τα ψηφίσει» είπε (στο Μέγκα) με απόλυτη ειλικρίνεια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, που αποτύπωσε το κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της Κ.Ο.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε _αναδεικνύοντας το κυβερνητικό επιχείρημα_ ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση, εστιάζοντας στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Υπέρ της πολιτικής διαπραγμάτευσης τάχθηκε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που τόνισε (Σκάι) ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα και είπε με έμφαση: «Έχει έρθει η ώρα για πολιτική διαπραγμάτευση».

Η κυρία Μπακογιάννη που τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών ανέφερε ότι πρέπει οι δανειστές να καταλάβουν ότι «είμαστε στα όριά μας» και σημείωσε πως εάν θέλουν η Ελλάδα να μη βουλιάξει, πρέπει να δείξουν ότι υπάρχει κατανόηση στα προβλήματα του λαού.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης επέλεξε μέσω της συνέντευξής του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt να σημειώσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να μην ζητήσει και άλλα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας. «Τα μέτρα αυτά εγκυμονούν κινδύνους κοινωνικής όξυνσης και ενισχύουν ακόμα περισσότερο τους ακροδεξιούς σχηματισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη» υποστήριξε.

Για τα ισχυρά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς μιλάει ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης που θέλησε να αποφορτίσει το κλίμα, με την φράση «μαθημένα τα βουνά στα χιόνια» και «είναι μια ακόμα διαπραγμάτευση».

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε (Ρ/Σ Real) ότι σε σχέση με ότι συνέβαινε πέρυσι και πρόπερσι, τα πράγματα τώρα είναι προφανώς καλύτερα γιατί έχουμε διανύσει τα ¾ της διαδρομής και συμπλήρωσε με αισιόδοξο τόνο: «Τα επιχειρήματα μας είναι ισχυρά. Η αξιοπιστία της χώρας έχει ενισχυθεί και στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές».

Το μέτωπο κατά των νέων μέτρων ενίσχυσαν δημόσια και άλλα στελέχη, όπως οι κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος (Ρ/Σ Βήμα 99.5), Ευρ. Στυλιανίδης, Ν. Κακλαμάνηςκαι Κ. Τζαβάρας, αλλά και η κυρία Φωτεινή Πιπιλή.

«Οριζόντια μέτρα δεν υπάρχουν, ούτε κάθετα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τη λήψη κανενός είδους μέτρου πρόσθετου. Ήδη φτάσαμε στα όριά μας…» τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ξεκαθάρισε, ότι «πρέπει να σταματήσει να είναι η συζήτηση σε επίπεδο χαρτογιακάδων και τεχνοκρατών με την τρόικα».

Η επισήμανση του κ. Σπηλιωτόπουλου για να διακοπεί η συζήτηση με τους τεχνοκράτες έχει πολλούς υποστηρικτές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μάλιστα έχουν την ίδια άποψη και κορυφαίοι υπουργοί.

Σε αυτό το κλίμα υπάρχει και μια ισχυρή ομάδα υπουργών και βουλευτών που θέτει και θέμα εκλογών, εάν η τρόικα επιμείνει στη λήψη νέων μέτρων. Την αρχή έκανε ο υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Τζαβάρας. 

τοβημα
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts