Εστειλαν τον δορυφόρο Γαία στην τυφλή ζώνη μεταξύ ήλιου και Γής

Οι αστρονόμοι στο παρελθόν δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν αστεροειδείς που βρίσκονται στην «τυφλή ζώνη» λόγω της ακτινοβολίας από τον ήλιο.

Αλλά τώρα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος σκοπεύει να ξεκινήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia με βασικό καθήκον του να παρακολουθεί την περιοχή μεταξύ της Γης και του ήλιου και να προειδοποιήσει για τυχόν επικείμενη σύγκρουση.

Ο πρόσφατος αστεροειδής στο Chelyabinsk, 900 μίλια ανατολικά της Ρωσίας θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί καθώς ταξίδευε μήνες ανάμεσα στην «τυφλή ζώνη» πριν συγκρουστεί με τη Γη 

Ο Gerry Gilmore καθηγητής της πειραματικής φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αστρονομίας του Cambridge  είπε στην Sunday Times: "Το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia θα μετρήσει το σύνολο των αστεροειδών συμπεριλαμβανομένων εκείνων ανάμεσα σε εμάς και τον ήλιο,είναι πραγματικά δυσάρεστο αυτό ότι δεν μπορούμε να τους δούμε."

 Κατά την πενταετή αποστολή του το Gaia  θα χαρτογραφήσει επίσης αστέρια με πρωτοφανή ακρίβεια δίνοντας στους αστρονόμους τον πρώτο ακριβή 3D χάρτη του Γαλαξία μας να μετρήστε την απόσταση μεταξύ των δύο αστέρων .

 Κατά τη διάρκεια της αναμενόμενης ζωής του των πέντε ετών το τηλεσκόπιο Γαία θα παρατηρήσει  1 δις πηγές του περίπου 70 φορές με αποτέλεσμα την καταγραφή της φωτεινότητας και της θέσης της κάθε πηγής με την πάροδο του χρόνου .

«Με την πρωτοφανή ακρίβεια οι  αστρομετρικές μετρήσεις θα οδηγήσουν στην ανακάλυψη πλανητών γύρω από άλλα αστέρια , αστεροειδείς στο ηλιακό σύστημά μας , παγωμένα σώματα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα , καφέ νάνοι , και πολύ μακρινούς σουπερνόβα και κβάζαρ .

« Ο κατάλογος των πιθανών ανακαλύψεων της Γαίας κάνει την αποστολή μοναδικη ».

Ο δορυφόρος ολοκλήρωσε τις τελικές προετοιμασίες στην Ευρώπη το περασμένο έτος και θα απογειωθεί από μια τοποθεσία εκτόξευσης στη Γαλλική Γουιάνα στις 20 Νοεμβρίου .
πηγη molwlave

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts