Μεγαλύτερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί ο θάλαμος μάγματος στο υπερηφαίστειο Γέλοουστοουν

Ο θάλαμος λιωμένων πετρωμάτων που κρύβεται κάτω από το υπερηφαίστειο του Γέλοουστοουν είναι τουλάχιστον δυόμισι φορές μεγαλύτερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, προκύπτει από την ανάλυση σεισμικών κυμάτων. Το υπερηφαίστειο θα κατέστρεφε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ σε περίπτωση έκρηξης, σύμφωνα όμως με τους ερευνητές ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι ισχυροί σεισμοί.

Χιλιάδες τουρίστες ταξιδεύουν κάθε χρόνο στα παγωμένo υψίπεδο της Μοντάνα για να θαυμάσουν το Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν. Οι διάσημες θερμοπηγές του πάρκου είναι σήμερα το μόνο ορατό σημάδι του λεγόμενου «υπερηφαιστείου». 

Όμως το γεωλογικό τέρας του Γέλοουστοουν έχει δώσει τρεις εξαιρετικά ισχυρές εκρήξεις τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα οι δύο από αυτές κάλυψαν με στάχτη τη μισή Βόρεια Αμερική, απελευθερώνοντας έως και 2.500 φορές περισσότερο υλικό από ό,τι η έκρηξη του Όρους της Αγίας Ελένης το 1980. 

Στην πραγματικότητα, μάλιστα, η καρδιά του πάρκου είναι η καλδέρα που άφησε πίσω της η τελευταία ισχυρή έκρηξη του υπερηφαιστείου πριν από 640.000 χρόνια.

Ολόκληρο το Εθνικό Πάρκο ήταν γνωστό ότι κάθεται πάνω σε έναν γιγάντιο θάλαμο μάγματος που κρύβεται σε βάθος μερικών χιλιομέτρων. Η τελευταία μελέτη εκτίμησε το μέγεθός του αναλύοντας δεδομένα για περισσότερες από 4.500 σεισμικές δονήσεις, αναφέρει το Nature.com. Τα σεισμικά κύματα ταξιδεύουν πιο αργά στο μάγμα από ό,τι στα συμπαγή πετρώματα, και η διαφορά αυτή μπορεί να δώσει μια εικόνα του υπεδάφους σε μεγάλο βάθος.

Η ανάλυση δείχνει ότι ο θάλαμος μάγματος έχει 80 χιλιόμετρα μήκος και 20 πλάτος και είναι μεγαλύτερος από οποιονδήποτε άλλο θάλαμο μάγματος για τον οποίο υπάρχουν αξιόπιστες απεικονίσεις.

Η υπόγεια δεξαμενή, ανέφερε ο Ρόμπερτ Σμιθ του Πανεπιστημίου της Γιούτα στο Σολκ Λέικ Σίτι, μοιάζει με σφουγγάρι 4.000 κυβικών χιλιομέτρων, από το οποίο το 6 με 8% είναι γεμάτο μάγμα.

Ο Σμιθ παρουσίασε τη μελέτη στο συνέδριο της Γεωλογικής Εταιρείας Αμερικής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ντένβερ του Κολοράντο.



Όπως επισήμανε ο ερευνητής, οι δυτικές ΗΠΑ στις οποίες βρίσκεται το Γέλοουστοουν είναι μια περιοχή που τεντώνεται και λεπταίνει λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών. Ο πιθανότερος κίνδυνος για τον οποίο πρέπει να ανησυχούν οι αρχές της περιοχής, είπε, δεν είναι μια ενδεχόμενη έκρηξη, αλλά οι σεισμοί άνω των 7,0 βαθμών, όπως η δόνηση των 7,3 βαθμών που σκότωσε δεκάδες άτομα το 1959.

πηγή

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts