Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται το ΙΚΑ

Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται το ΙΚΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ_ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος. μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του 22ου συνεδρίου της ομοσπονδίας:

-Τα έσοδα μειώθηκαν από το 2009 έως το 2012 κατά 4,5 δισ. ευρώ περίπου.

- Το 2010 δηλώθηκαν με ΑΠΔ(Αναλυτικη Περιοδική Δήλωση) 1.849.055 εργαζόμενοι ενώ τον Ιούλιο του 2013 δηλώθηκαν 1.479.703 εργαζόμενοι δηλ, 369.000 λιγότεροι. Η μειωμένη δε απασχόληση, ισοσκελίζεται σήμερα με την πλήρη.

-Μόνο 14.066 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση οφειλών γεγονός που αποδεικνύει την αποτυχία του μέτρου.

-Σήμερα, οι οφειλέτες προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 349.986 και το ποσό οφειλών ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ. Ένα μεγάλο ποσό οφειλών περίπου 4 δις, δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση.

-Στο ΙΚΑ υπηρετούν σήμερα 5015 λιγότεροι υπάλληλοι, σε σχέση με το 2009, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί με πρόσθετη απασχόληση τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Σημειώνεται ότι στο ΚΕΠΑ απασχολούνται κατά μέσο όρο μηνιαίως 1200 εργαζόμενοι σε αντίστοιχες επιτροπές δύο ως τρεις ημέρες το μήνα μέχρι την διεκπεραίωση της απόφασης.

- Ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ θα καταγράψει εφέτος έλλειμμα 1 δισ 173 εκατομμύρια ευρώ. Με προβλεπόμενη μείωση της χρηματοδότησης τον επόμενο χρόνο και με δεδομένο ότι τα έσοδα μειώνονται, το ΙΚΑ θα συνεχίσει και το 2014 να έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

-Σήμερα, υπάρχουν στις υπηρεσίες μας 160.000 συνταξιοδοτικοί φάκελοι σε εκκρεμότητα. Οι λιγοστοί υπάλληλοι των τμημάτων συντάξεων έχουν στην πλειοψηφία τους 1.500 και πάνω φακέλους για επεξεργασία απόφασης.

-Το μεγαλύτερο ποσοστό των κύριων συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα, είναι στα όρια της φτώχειας, αφού 513.600 συντάξεις είναι κάτω των 500 ευρώ, και 767.000 από τους 1.200.00 συνταξιούχους παίρνουν σύνταξη κάτω των 700 ευρώ, η δε οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω μείωσή τους.

-Η εισφοροδιαφυγή κινείται στα επίπεδα των 6 δισ ευρώ ετησίως. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ελάχιστων υπαλλήλων πανελλαδικά (της τάξης των 25 ατόμων) να απασχολούνται στο έργο της καταπολέμησής της οδηγεί σε μεγαλύτερο αδιέξοδο. Το 2012 πραγματοποιήθηκαν 36.000 λιγότεροι έλεγχοι επιχειρήσεων από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ σε σχέση με το 2009.

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξέφρασε τη δυσφορία τους για την κινητικότητα , δε δεσμεύτηκε όμως – όταν του το ζήτησαν οι εργαζόμενοι – ότι θα αποκλειστεί νέο κύμα διαθεσιμοτήτων στο μέλλον.

Ο κ. Σπυρόπουλος άφησε αιχμές για τις μεγάλες αποκλίσεις στις συντάξεις των ειδικών ταμείων και του ιδιωτικού τομέα τονίζοντας ότι οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ έπαιρναν μισθό 1500 ευρώ και έβγαιναν με σύνταξη 1600.

Παραδέχτηκε ότι είναι μάταιο να αναζητούν τουλάχιστον τις μισές ληξιπρόθεσμες οφειλές αφού οι οφειλέτες είναι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ο κ. Σπυρόπουλος ότι υπάρχουν και σήμερα –παρά τα μέτρα- δίαυλοι παραβατικότητας ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της Τρόικας να δεχθεί μια ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών

« Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να πετύχουμε καλύτερους όρους -τόνισε - Ωστόσο η διάταξη θα εφαρμοστεί στο ακέραιο . Οποιος δεν ενταχθεί σε ρύθμιση ,θα αντιμετωπίσει αναγκαστικά μέτρα και κατασχέσεις όπως ορίζει ο νόμος

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts