Πιλότος σε σύγχυση προσγειώνει 747 σε λάθος αεροδρόμιο

Ένα γιγάντιο 747 Dreamlifter, το μεγαλύτερο μεταγωγικό αεροπλάνο του κόσμου, προσγειώθηκε σε λάθος αεροδρόμιο του Κάνσας, στο οποίο μάλιστα χώρεσε μετά βίας. Ο πιλότος της απίθανης πτήσης φαίνεται ότι παρέμενε σε σύγχυση ακόμα και μετά την προσγείωση.

Το Dreamlifter εκτελούσε πτήση προς την αεροπορική βάση McConnell του Κάνσας, μεταφέροντας εξαρτήματα για έναν εργολάβο της Boeing που συμμετέχει στην κατασκευή του 787 Dreamliner, του τελευταίου επιβατικού αεροπλάνου της Boeing.

Για άγνωστο ακόμα λόγο, η πτήση προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Colonel James Jabara, περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά.

Όταν οι προβληματισμένοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είπαν στον πιλότο ότι βρισκόταν πολύ βόρεια του προορισμού του, ο πιλότος απλά παραδέχτηκε: «Εμ, μάλιστα, μόλις προσγειωθήκαμε στο άλλο αεροδρόμιο».

Προσπαθώντας να εξακριβώσουν πού ακριβώς βρισκόταν το Dreamlifter, οι ελεγκτές διάβασαν κάποια στιγμή στον πιλότο τις συντεταγμένες που έβλεπαν στο ραντάρ. Όταν ο πιλότος κλήθηκε να επαναλάβει όσα άκουσε, μπέρδεψε το βορρά με το νότο.

«Συγγνώμη, δεν έβγαζα τα γράμματά μου» απολογήθηκε ο πιλότος σε ηχογράφηση που ανάρτησε το LiveATC.net.

Λίγο αργότερα, ο πιλότος ρωτά τους ελεγκτές πόσα αεροδρόμια υπάρχουν νότια του McConnell. Όμως και τα δύο κοντινότερα αεροδρόμια βρίσκονται προς τα βόρεια. «Σόρι, εννοούσα βόρεια» διορθώνει ο πιλότος.

To 747 Dreamlifter πετούσε με διμελές πλήρωμα χωρίς επιβάτες. Με άνοιγμα φτερών που ξεπερνά τα 64 μέτρα και μήκος 72 μέτρα, το αεροπλάνο είναι θεωρητικά υπερβολικά μεγάλο για το αεροδρόμιο Colonel James Jabara, του οποίου ο διάδρομος απογείωσης είναι μάλλον κοντός.

Παρόλα αυτά το ξεστρατισμένο αεροπλάνο κατάφερε να απογειωθεί χωρίς προβλήματα και να φτάσει στον αρχικό του προορισμό.

Τόσο η Boeing όσο και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας διεξάγουν τώρα έρευνες για τις συνθήκες του περιστατικού.

πηγή

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts