Ο Στουρνάρας πήρε τα βουνά

Εναν σωρό ανακρίβειες και ψεύδη περιείχαν ο χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σε κυριακάτικα φύλλα, με τις οποίες επιχείρησε να εμφανιστεί κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επέλεξε πρόσφατα να γίνει και ο ίδιος «αντιστασιακός» απέναντι στην τρόικα, κάτι που δεν φτούρησε για πολύ, καθώς ευθυγραμμίστηκε ξανά με τις επιταγές των δανειστών.

Χθες ανέφερε ότι «ανεβήκαμε το Κιλιμάντζαρο και στα εκατό μέτρα που απομένουν κινδυνεύουμε να πέσουμε». Βέβαια δεν λέει πώς εννοεί τα 100 μέτρα που κατά τον ίδιο απομένουν, καθώς μόλις πρόσφατα ο επίτροπος Ολι Ρεν έκανε λόγο για πολυετή επιτήρηση, στην ουσία μέχρι να αποπληρωθούν τα δανεικά που χρωστάει η Ελλάδα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι «αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις, πως η προσπάθεια για την οικονομία φτάνει επιτυχώς στο τέλος της». Το θέμα είναι ποιες ακριβώς είναι οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις και πώς ορίζονται.

Μίλησε ακόμα για την ανάγκη ρεαλιστικής και ψύχραιμης διαπραγμάτευσης εν όψει της έλευσης της τρόικας, με την οποία συναντάται αύριο, και τόνισε ότι για όλα τα θέματα υπάρχουν λύσεις.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων τόνισε: «Απαιτείται ψυχραιμία απ' όλους. Και από εμάς και από τους εταίρους μας και κυρίως να εγκύψουν και να δουν την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί. Γεγονός που οι αγορές αναγνωρίζουν».

Στο κυβερνητικό επιτελείο επιρρίπτουν ευθύνες στους χειρισμούς του Γιάννη Στουρνάρα τόσο για το θέμα του ελλείμματος όσο και για το θέμα του χρέους. Υποτίθεται αναφέρουν ότι το έλλειμμα του 2014 ήταν αυτό που περιγραφόταν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Ξαφνικά όμως η τρόικα ζητά μέτρα 2-2,5 δισ. ευρώ, αρνούμενη να αποδεχθεί τα «ευχολόγια» του υπουργού Οικονομικών.

Ομοίως κριτική ασκείται και στο θέμα του χρέους, για το οποίο ο υπουργός εμφανιζόταν να έχει στο τσεπάκι του τους συναδέλφους του στο Eurogroup αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί και βέβαια υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις στη ρύθμιση του χρηματοδοτικού κενού του 2014, που εισηγήθηκε το υπουργείο Οικονομικών.
πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts