Λίμνη Καράν, εκεί όπου το θαλασσινό αλάτι παίρνει τα βουνά

Αυτά τα εδάφη ήταν κάποτε βυθισμένα στον Ινδικό Ωκεανό. Ύστερα, η γη ανυψώθηκε ολόκληρα χιλιόμετρα και σχημάτισε το αχανές Οροπέδιο του Θιβέτ. Σήμερα, η περιοχή φιλοξενεί την παράξενη Λίμνη Καράν, μια αλμυρή λίμνη σε υψόμετρο σχεδόν τριών χιλιάδων μέτρων.

Η δορυφορική φωτογραφία δείχνει ένα μέρος από τις τεράστιες αλυκές που λειτουργούν σήμερα στη λίμνη. Μέσα σε καθένα από τα διαμερίσματα που διακρίνονται στην εικόνα, το νερό αφήνεται να εξατμιστεί για να αφήσει πίσω του στρώματα αλατιού υψηλής ποιότητας.

Οι αλυκές εμφανίζονται γαλάζιες στην ψευδοχρωματική εικόνα, στην πραγματικότητα όμως το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την περιεκτικότητα σε αλάτι και φυτοπλαγκτόν.

Δεκάδες μικρότερες αλμυρές λίμνες βρίσκονται γύρω από τη λίμνη Καράν στο Οροπέδιο του Θιβέτ. Το οροπέδιο, με συνολική έκταση 2,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, άρχισε να σχηματίζεται πριν από περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, όταν η τεκτονική πλάκα της ινδικής υποηπείρου συγκρούστηκε με την ευρασιατική πλάκα, πάνω στην οποία βρίσκεται η υπόλοιπη Ασια.


Μια από τις λίμνες υψηλής αλατότητας που περιβάλλουν τη λίμνη Καράν (Πηγή: Wikimedia Commons)

Η σύγκρουση των τεκτονικών πλακών ανύψωσε το έδαφος και σχημάτισε τα Ιμαλάια και το Οροπέδιο. Οι ρηχές θάλασσες που βρίσκονταν κάποτε εκεί αποκόπηκαν από τον Ινδικό Ωκεανό και άφησαν το αλάτι τους στα ιζήματα, από τα οποία εξορύσσονται σήμερα όχι μόνο αλάτι αλλά και κάλιο και άλλα πολύτιμα ορυκτά.

Η εικόνα ελήφθη στις 4 Δεκεμβρίου 2008 από τον δορυφόρο Kompsat του Ερευνητικού Ινστιτούτου Διαστήματος της Βορείου Κορέας, το οποίο λαμβάνει δεδομένα μέσω επίγειων σταθμών της ESA.

πηγή

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts