Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις: Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε στην Βουλή εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλ. Τσίπρας, προκειμένου, όπως είπε, «να σταματήσει η πορεία προς την οικονομική καταστροφή της χώρας και την απαξίωση της Δημοκρατίας».

Η συζήτηση θα ξεκινήσει την Παρασκευή 12:00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία

Με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «δεν δικαιούμαστε να αποδεχθούμε αυτή την μέγιστη θεσμική εκτροπή». «Η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική. Ας την αναλάβει ο καθένας όπως του αναλογεί», είπε, ενώ επικαλέστηκε και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την έλευση, όπως εκτίμησε, νέων μέτρων.

«Ενημερώνω ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε βάσει του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Σαμαρά», ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «η πορεία προς την οικονομική καταστροφή πρέπει να σταματήσει και έχουμε χρέος να την σταματήσουμε τώρα» και ότι «η απαξίωση της Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει τώρα και έχουμε χρέος να την σταματήσουμε». «Θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε αυτή την πορεία για να δημιουργηθούν οι  προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε.

Το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας

Η αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Τσίπρα εκδηλώθηκε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ρυθμίζει θέματα αρμοδιότητάς του. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης ο κ. Τσίπρας προσήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας και πήρε το λόγο κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πλήρη υποταγή στην τρόικα» παρά την αποτυχία των μνημονίων, όπως είπε, επισημαίνοντας με αφορμή τον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα ότι «την αποτυχία πάτε να την μετατρέψετε σε σκληρή τιμωρία δίχως τέλος».

«Δεν έχετε κανένα κοινωνικό έρεισμα και καμία κοινωνική νομιμοποίηση», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ευνοεί μια «μικρή ολιγαρχία προνομιούχων και ευνοημένων διαπλεκομένων συμφερόντων». «Προκειμένου να συνεχίσετε το καταστροφικό σας έργο γίνεστε ολοένα και πιο επικίνδυνοι», σημείωσε.

Αναφερθείς στην ΕΡΤ είπε ότι «πριν πέντε μήνες πραξικοπηματικά αποφασίσατε το λουκέτο στην ΕΡΤ και επί μήνες αρνηθήκατε να συμμορφωθείτε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας». «Και επιμένοντας να παρανομείτε και να αγνοείτε το Σύνταγμα ούτε καν αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου φέρατε προς κύρωση στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Επίσης αναφέρθηκε και στην υπερψήφιση από την Βουλή του άρθρου για την ψηφιακή τηλεόραση, λέγοντας ότι «προχθές με προκλητικό τρόπο η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να χαρίσει στους ιδιοκτήτες των καναλιών, έκανε δωρεά, την δημόσια περιουσία των ψηφιακών συχνοτήτων. Και δυο μέρες μετά ολοκληρώνοντας πλήρως την εκτροπή και την μετατροπή μας σε μιντιακή δημοκρατία, εισβάλανε στο κτήριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να μπήξει για τρίτη φορά το μαχαίρι στην πληγή, χαρίζετε εκατομμύρια στη διαπλοκή και φιμώνετε για χάρη της την πραγματική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ανακοινώνοντας την απόφασή του για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, για την οποία βάσει Κανονισμού η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δυο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει αν αρχίσει αμέσως η συζήτηση.

Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο παριστάμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκης απάντησε στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «δώσατε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να δείξει ότι είναι αρραγής και μέσα από την ψήφο που θα λάβει θα αναβαπτιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Η Βουλή διέκοψε μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και την κυβέρνηση ώστε να ξεκινήσει η προβλεπόμενη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ

«Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του».

Δήλωση Κεδίκογλου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή την κατάθεση Πρότασης Δυσπιστίας από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:

«Το τελευταίο του χαρτί έριξε απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται για την ΕΡΤ που ο ίδιος κάποτε κατήγγειλε ως αμαρτωλή.  Στην ουσία το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεται  μεταξύ ευρώ και δραχμής. Χωρίς βέβαια να νοιάζεται  καθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σα μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση».
tovima

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts