Η πιο «κιτς» πρωτεύουσα της Ευρώπης τα Σκόπια

Καυστικό και διασκεδαστικό ταυτόχρονα το σημερινό άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel που έχει σαν θέμα του τα Σκόπια και τις προσπάθειες αναζωπύρωσης του εθνικισμού, με άξονα τον σφετερισμό της αρχαιοελληνικής ιστορίας μέσα από μια απίστευτα κακόγουστη διακόσμηση της πόλης.
Mε την οικονομική κρίση να καλπάζει και έναν στους δύο νέους να είναι άνεργος είναι αχαρακτήριστη η επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα ανέγερσης κτιρίων και μνημείων, παρατηρεί το περιοδικό.
Ανάμεσα στα μνημεία που ετοιμάζονται πυρετωδώς, είναι ο χρυσός «Εφιππος Πολεμιστής» ύψους 30 μέτρων και κόστους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ, που παραπέμπει στο Μέγα Αλέξανδρο.
Ο ρεπόρτερ του περιοδικού το χαρακτηρίζει «τόσο αυθεντικό όσο η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας». «Πίδακες νερού εκτοξεύονται στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, μωβ. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία».
Η περιγραφή συνεχίζεται: «Στην άλλη πλευρά του ποταμού Βαρδάρη, κοντά στην είσοδο της παλιάς πόλης, ένα άγαλμα του βασιλιά Φίλιππου του Β’ -πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου- υψώνει την κολοσσιαία γροθιά του στον ουρανό, ενώ μπρούτζινα αγάλματα αλόγων ξεπηδούν από το παραδίπλα σιντριβάνι», σχολιάζει το Spiegel.
Το δαπανηρό και μεγαλεπήβολο πρόγραμμα ανέγερσης μνημείων ονομάζεται «Σκόπια 2014», και έχει κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο VMRO, το συντηρητικό και εθνικιστικό κυβερνών κόμμα», λέει το δημοσίευμα, που επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «τα τοπικά ΜΜΕ σχολιάζουν τα νέα κτίρια ως «μπαρόκ» ή «νεο-κλασσικά» ενώ οι αρχιτέκτονες κάνουν λόγο για ένα «κιτς ιστορικών προδιαγραφών».
defencenet.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts