Επιπλέον δάνειο και έξτρα μέτρα (!) χωρίς δεύτερη κουβέντα

Νέο δάνειο και νέο μνημόνιο εν όψει για την Ελλάδα, όπως άφησαν να διαφανεί στις προχθεσινές δηλώσεις τους στην Ευρωβουλή ο επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στην τρόικα Κλάους Μαζούχ.
Οι προαναφερόμενοι δήλωσαν ότι η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ως βασική προϋπόθεση τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ενώ έθεσαν ως απαιτούμενο για τη βιωσιμότητα του χρέους την καταγραφή μεσοπρόθεσμα πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα ξαναβγεί «μερικώς» στις αγορές από το 2015 κι έπειτα.
Τα δύο στελέχη ανέφεραν ακόμα ότι το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από το 2014 και μετά θα καλυφθεί από νέο δάνειο, το οποίο θα σημάνει και νέα μέτρα για τη χώρα.
Υπηρεσιακά στελέχη της Κομισιόν που εμπλέκονται στον χειρισμό του ελληνικού προγράμματος υπενθύμιζαν ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, μέχρι και το 2016, «είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλο τρόπο παρά με ένα συμπληρωματικό δάνειο, στο οποίο δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχει το ΔΝΤ, αλλά θα συνοδεύεται με επιπλέον υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους».

Το δάνειο θεωρείται από τα στελέχη της τρόικας ότι θα διευκολύνει τη σταδιακή επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να υπάρξει και νωρίτερα επιστροφή στις αγορές με μικρές εκδόσεις ομολόγων με διαφορετικές διάρκειες και επιτόκια.
Για τις αστοχίες του προγράμματος που επέβαλε η τρόικα (όπως η κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις ανεργία) έριξαν τις ευθύνες στην Ελλάδα, όπως αναμενόταν.
Τόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν όσο και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ υπερασπίστηκαν την πολιτική τους και τα Μνημόνια, ρίχνοντας τις ευθύνες για τα λάθη στα στατιστικά στοιχεία που τους δόθηκαν για την ελληνική οικονομία, στις καθυστερήσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και στις πολιτικές κρίσεις.
Ερωτηθείς ο επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σ. Ντερούζ γιατί καθυστερεί η ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα, είπε ότι η τρόικα αναμένει την επικύρωση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2013 από τη Eurostat τον Απρίλιο.
Ο ίδιος σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι υπογράμμισε την τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει από το 2009 και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει, εν μέρει, στις αγορές από το 2015 και μετά.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Κλάους Μαζούχ υποστήριξε ότι το υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος στις χώρες οι οποίες έχουν συνάψει μνημόνια ήταν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών. Ειδικότερα για την Ελλάδα, επανέλαβε ότι οι σημαντικές αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες (κυρίως σε μισθούς και συντάξεις) την τελευταία δεκαετία οδήγησαν σε πολύ υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και σε μη βιώσιμη συσσώρευση χρέους.
dhmokratia

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts