Τα θαλάσσια μαλάκια έχουν παράξενες αντιλήψεις για το σεξ

Ερευνητές στην Ισπανία περιγράφουν μια μεσογειακή πεταλίδα
που αλλάζει φύλο από αρσενικό σε θηλυκό και το αντίστροφο, ενώ μια δεύτερη ερευνητική ομάδα αναφέρει την ανακάλυψη ενός θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα που κορυφώνει τη σεξουαλική πράξη μαχαιρώνοντας τις ερωμένες του στο κεφάλι.

Η πρώτη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Invertebrate Reproduction & Development, αφορά τη σπάνια και απειλούμενη μεσογειακή πεταλίδα Patella ferruginea. Μέχρι σήμερα, οι βιολόγοι πίστευαν ότι το περίεργο αυτό μαλάκιο ήταν «πρωτανδρικό ερμαφρόδιτο είδος» -που σημαίνει ότι ξεκινά τη ζωή του σε αρσενικό και αργότερα μεταμορφώνεται σε θηλυκό.

Η κατάσταση όμως αποδεικνύεται πιο περίπλοκη. Ερευνητές του ισπανικού Εθνικού Μουσείου Φυσικών Επιστημών μελέτησαν για χρόνια μια αποικία των τρανσέξουαλ πεταλίδων στα νησιά Χαφαρίνας, έξω από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.

Το 2006, οι βιολόγοι απέσπασαν προσεκτικά πεταλίδες από τα βράχια και πραγματοποίησαν ένα είδος αβλαβούς βιοψίας στους γεννητικούς αδένες, προκειμένου να προσδιοριστεί το φύλο των δειγμάτων. Ένα χρόνο αργότερα επέστρεψαν στην αποικία και επανέλαβαν τον έλεγχο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα αρσενικά άτομα μπορούν πράγματι να μεταμορφώνονται σε θηλυκά. Περιέργως όμως βρέθηκαν και θηλυκά άτομα που είχαν μετατραπεί σε αρσενικά, κάτι που σημαίνει ότι η αντιστροφή φύλου μπορεί να είναι αμφίδρομη.

Αυτή η ασυνήθιστη μορφή ερμαφροδιτισμού, υποθέτουν οι ερευνητές, ίσως επιτρέπει στην πεταλίδα Patella ferruginea να προσαρμόζεται ευκολότερα σε απότομες μεταβολές του περιβάλλοντος.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία παρουσιάζεται στο Proceedings of the Royal Society B, εξερευνά το αλλόκοτο σεξουαλικό τελετουργικό ενός νέου είδους, του θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα Siphopteron sp. 1.
Τα περισσότερα είδη του γένους Siphopteron είναι ερμαφρόδιτα και επιδίδονται σε αυτό που οι βιολόγοι ονομάζουν «τραυματικό σεξ». Το πέος τους είναι μακρύ και ελαστικό και φέρουν στην άκρη τους ένα αγκαθωτό βολβό μέσω του οποίου διοχετεύουν σπέρμα στην παρτενέρ τους. Εκτός όμως από αυτό το βολβό το πέος τους φέρει και ένα «στιλέτο» με το οποίο τρυπούν τη σάρκα της ερωμένης τους και εγχέουν μέσα τους τα υγρά του προστάτη.
Κανείς δεν γνωρίζει γιατί το σεξ εξελίχθηκε να είναι τόσο βίαιο για αυτά τα μικρά πλάσματα, ωστόσο  ορισμένοι επιστήμονες εικάζουν ότι τα υγρά του προστάτη αυξάνουν την παραγωγή αβγών στο μαλάκιο που παίζει το ρόλο του θηλυκού ή εμποδίζουν τη γονιμοποίησή τους από άλλα αρσενικά.

Το νέο είδος Siphopteron sp. 1 αποκαλύπτεται τώρα ότι είναι ακόμα πιο βίαιο. Αντί να τρυπά την παρτενέρ του σε οποιοδήποτε τυχαίο σημείο, καρφώνει το στιλέτο του ακριβώς στο μέτωπό της.

Το σχεδόν μακάβριο τελετουργικό άφησε τους ερευνητές να ξύνουν το κεφάλι τους όσον αφορά την εξελικτική του σημασία. Ίσως όμως τα υγρά από τον προστάτη του μαχαιροβγάλτη αλληλεπιδρούν με το νευρικό σύστημα της ερωμένης για να αυξήσουν την παραγωγή αβγών.
πηγή

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts