Και ευρωπαίοι οι… Ινδιάνοι,δεν είχαν μόνο ασιατική καταγωγή

Μια νέα εικόνα για την προϊστορία των γηγενών Αμερικανών προκύπτει από μια καινούργια γενετική έρευνα που δείχνει ότι οι πρόγονοι των κατοπινών Ινδιάνων, δεν έχουν μόνο ασιατικές ρίζες, όπως ήταν η μέχρι σήμερα κυρίαρχη άποψη, αλλά και ευρωπαϊκές.

Το πέρασμα 

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι πρώτοι κάτοικοι της αμερικανικής ηπείρου πέρασαν σε αυτή πριν από περίπου 15 χιλιάδες έτη όταν ο Βερίγγειος Πορθμός στο βορειοανατολικό άκρο της Σιβηρίας πάγωσε και ένωσε για κάποιο διάστημα τις δύο ηπείρους. Ετσι πιστευόταν μέχρι σήμερα ότι οι γηγενείς Αμερικανοί είχαν ασιατική καταγωγή. Μια νέα μελέτη ανατρέπει ή καλύτερα προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο βάθος στην καταγωγή των γηγενών Αμερικανών.

Η απρόσμενη ανακάλυψη

Eρευνητές, με επικεφαλής τον παλαιογενετιστή Έσκε Βίλερσλεβ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, μελέτησαν και κατάφεραν τελικά να αναλύσουν τα απολιθωμένα απομεινάρια ενός μικρού παιδιού που πέθανε στη Σιβηρία πριν από περίπου 24 χιλιάδες έτη. Πρόκειται για το αρχαιότερο γενετικό δείγμα σύγχρονου ανθρώπου που έχει αναλυθεί μέχρι σήμερα.

Η ανάλυση έδειξε ότι το DNA του αγοριού μοιάζει με αυτό των σημερινών κατοίκων της Ευρώπης, της Δυτικής και Νότιας Ασίας και της Βόρειας Αφρικής, αλλά όχι της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας (Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία). Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 14% ως 38% των αυτοχθόνων της Αμερικής προέρχεται από ένα μη καθαρώς ασιατικό πληθυσμό, ενώ το υπόλοιπο από αμιγείς Ανατολικοασιάτες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι κάποιοι δυτικο-ευρασιατικοί λαοί είχαν εξαπλωθεί πολύ πιο ανατολικά από ό,τι εκτιμάτο μέχρι σήμερα και, έτσι, μοιράζονταν τη Σιβηρία, κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, μαζί με τους Ανατολικοασιάτες. Κάποια στιγμή έκαναν…σεξ μεταξύ τους και «αναμείχθηκαν» γενετικώς. Από αυτήν ακριβώς την επιμειξία προήλθαν οι πρώτοι Αμερικανοί.

Η ανακάλυψη προσφέρει παράλληλα και μια πειστική εξήγηση στο γεγονός ότι μαζί με το αγόρι είχαν βρεθεί παλαιολιθικά αγαλματίδια που έχουν ονομαστεί «Αφροδίτες», αγαλματίδια που γνωρίζουμε ότι τα είχαν και οι κάτοικοι της Ευρώπης την ίδια χρονική περίοδο.

Παλαιότερα ευρήματα είχαν υποδείξει ευρωπαϊκές καταβολές των γηγενών Αμερικανών με τους ειδικούς να εικάζουν ότι κάποιοι Ευρωπαίοι είχαν φτάσει και εγκατασταθεί στην αμερικανική ήπειρο πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια. Ομως η νέα γενετική έρευνα δείχνει ότι δεν χρειάζεται να καταφύγει κάποιος σε μια τόσο τραβηγμένη θεωρία για να εξηγήσει την παρουσία ευρωπαϊκού «αίματος» στους κατοπινούς Αμερικανούς. H νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts