Το Ισραήλ κατά τους Παλαιστίνιους ο «μόνος ύποπτος» στο θάνατο του Αραφάτ

Ο θάνατος του Αραφάτ το 2004 είχε προκαλέσει πλήθος σεναρίων -τα οποία αναζωπύρωσε και ενίσχυσε η αναφορά των Ελβετών εμπειρογνωμόνων
Την σκυτάλη από τους Ελβετούς ειδικούς παίρνει ο επικεφαλής της παλαιστινιακής έρευνας για το θάνατο του Αραφάτ, καταδεικνύοντας το Ισραήλ ως «πρώτο, κύριο και μοναδικό ύποπτο» για την φερόμενη δολοφονία του παλαιστίνιου ηγέτη. Το Ισραήλ απέρριψε εκ νέου κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Ο Ταουφίκ Τιράου, επικεφαλής της παλαιστιανικής έρευνας για το θάνατο του Αραφάτ, υποστήριξε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου πως ο θάνατος του παλαιστίνιου ηγέτη δεν επήλθε από φυσικά αίτια -αν και απέφυγε να συμμεριστεί κατηγορηματικά την εκτίμηση για δηλητήριαση με πολώνιο.

Ως ύποπτο έδειξε ξεκάθαρα το Ισραήλ: «Είναι ο πρώτος, κύριος και μοναδικός ύποπτος στη δολοφονία του Αραφάτ» είπε ο Τιράου. 

Ο θάνατος του Αραφάτ το 2004 είχε προκαλέσει πλήθος σεναρίων -τα οποία αναζωπύρωσε και ενίσχυσε η αναφορά των Ελβετών εμπειρογνωμόνων αυτή την εβδομάδα, οι οποίοι εξέτασαν λείψανα της σορού του Αραφάτ και εντόπισαν πολώνιο.

Οι Ελβετοί ερευνητές επισήμαναν μεν τις επιφυλάξεις τους για την έρευνα, αλλά στην παρουσίαση των ευρημάτων τους σταμάτησαν μόλις ένα βήμα πριν την πλήρη βεβαιότητα: Προέκυψε, όπως είπαν, ότι οι ποσότητες πολωνίου και μολύβδου στη σορό του Αραφάτ δεν μπορεί να είχαν φυσική προέλευση, όντας 18 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό, και πως η χρονική απόσταση μεταξύ της ασθένειας και του θανάτου είναι επίσης συνακόλουθη με τη δηλητηρίαση από πολώνιο.

Η χήρα του Αραφάτ επιμένει πως ο σύζυγός της είχε δολοφονηθεί, αλλά πάγια υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει τον δράστη καθώς ο Αραφάτ «είχε πολλούς εχθρούς». 

Η ισραηλινή πλευρά αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατό του, θέση που επανέλαβε και την Παρασκευή: «Να το πω όσο πιο σαφώς γίνεται, το Ισραήλ δεν σκότωσε τον Αραφάτ» είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Πάλμορ.

«Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να σταματήσουν αυτές τις ανοησίες και να σταματήσουν να εγείρουν αβάσιμες κατηγορίες χωρίς ίχνος στοιχείων» είπε.

in.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts