O διάδοχος του θρυλικού Blackbird θα πετά στα Mach 6

Η εταιρεία Lockheed Martin, o μεγαλύτερος εργολάβος του αμερικανικού στρατού, παρουσίασε τα σχέδιά της για ένα υπερηχητικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που θα πετά με ταχύτητα εξαπλάσια της ταχύτητας του ήχου, ή δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον προκάτοχό του, το παροπλισμένο πια Blackbird SR-71. Με ταχύτητα Mach 6, το αεροσκάφος θα κάλυπτε τα 5.500 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Λονδίνο απ΄π τη Νέα Υόρκη σε λιγότερο από μία ώρα.

To νέο σκάφος

Το νέο αεροπλάνο, με την ονομασία SR-72, θα χρησιμοποιεί έναν συμβατικό κινητήρα τζετ για ταχύτητες μέχρι Mach 3, ενώ για υψηλότερες ταχύτητες, μέχρι Mach 6, θα χρησιμοποιεί έναν πρωτοποριακό κινητήρα scramjet (αυλοωθητής υπερηχητικής καύσης).

Ένας τέτοιος κινητήρας scramjet χρησιμοποιήθηκε στο HTV-2, ένα πειραματικό αεροπλάνο του αμερικανικού στρατού που πέτυχε ρεκόρ ταχύτητας στα Mach 20 (περίπου 21.000 χλμ/ώρα) σε δοκιμαστική πτήση το 2011.

Το SR-72 θα βασιστεί στις τεχνολογίες του HTV-2, ωστόσο η Lockheed Martin επέλεξε να μειώσει τη μέγιστη ταχύτητα στα Mach 6 προκειμένου να αποφύγει την ανάγκη για χρήση ακριβών πυρίμαχων υλικών, όπως αυτά που χρησιμοποιούνταν στη θερμική ασπίδα του διαστημικού λεωφορείου.

Το αεροπλάνο αναπτύσσεται για ταχείες αναγνωριστικές αποστολές σε μεγάλο ύψος πάνω από περιοχές που προστατεύονται από πυκνά αντιαεροπορικά συστήματα. Θα μπορούσε όμως να φέρει και όπλα για ακαριαία χτυπήματα ακριβείας.

US Air Force

Το νέο αεροσκάφος διαδέχεται το Blackbird, το διάσημο υπερηχητικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που πέταξε για πρώτη φορά το 1964 και παρέμεινε στην ενεργό δράση μέχρι το 1998.

Το SR-72 αναπτύσσεται στο Skunk Works R&D Center της Lockheed Martin στην Καλιφόρνια όπου γεννήθηκε το Blackbird.

Το νέο αεροπλάνο προγραμματίζεται να παραδοθεί στο στρατό γύρω στο 2030. Η τεχνολογία scramjet στην οποία θα βασιστεί θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί σε πυραύλους από το 2018.
τοβημα

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts