Α.Σαμαράς: Αναζητά σωσίβιο σωτηρίας μέχρι τις Ευρωεκλογές & σκέφτεται ανασχηματισμό

Σενάρια ανασχηματισμού πέφτουν στο «τραπέζι» του Μεγάρου Μαξίμου τις τελευταίες ώρες με στόχο η κυβέρνηση να «αγοράσει» πολιτικό χρόνο και να αντέξει τουλάχιστον να βγάλει την Προεδρία της Ε.Ε. Οι Ευρωεκλογές θα είναι καθοριστικές για τη μετέπειτα πορεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αν και το μέλλον τους στην κυβέρνηση φαίνεται δυσοίωνο.

Ο ανασχηματισμός γι’ αυτούς που τον εισηγούνται στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά ενέχει και τη σκοπιμότητα της εκτόνωσης της Κ.Ο. του κόμματος, καθ’ ότι η κατάσταση καταγράφεται ως έκρυθμη και διατυπώνονται σφοδρές αντιδράσεις όσον αφορά την οικονομική πολιτική.

Βέβαια όλοι οι… επαναστάτες ψήφισαν το νόμο-κατάσχεση των κατοικιών των Ελλήνων, το φόρο ακινήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είναι το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής των βουλευτών της Ν.Δ., αλλά κατ’ επέκταση και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς που τον στηρίζει.

Η αντικατάσταση ή όχι του κ. Στουρνάρα είναι αυτή που καθορίζει το αν θα γίνει ανασχηματισμός. Αν υπάρξει συμφωνία να απομακρυνθεί, με την… αποζημίωση της τοποθέτησης σου σε κάποια καίρια Ευρωπαική θέση ίσως είναι εφικτές οι αλλαγές στη κυβέρνηση. Διαφορετικά όχι.

Κι αυτό γιατί υπάρχει η τρόικα που θέλει τον κ. Στουρνάρα στη θέση του. Που αλλού θα βρει καλύτερο υπάλληλο.  

Για ακόμη μία φορά ο βουλευτής Ν. Κακλαμάνης επιτέθηκε στον κ. Στουρνάρα, ζητώντας (προφανές από τον πρωθυπουργό) να τεθεί εκτός κυβέρνησης.

Αλλά και οι 41 βουλευτές του κόμματος που υπέγραψαν την ερώτηση για τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης πνέουν τα λοίσθια για τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος απέρριψε συνοπτικά την πρόταση τους γιατί «δεν συμφωνεί η τρόικα».

Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τον κ. Στουρνάρα να απάντησε στους βουλευτές πως η τρόικα ζητάει νέα μέτρα, ως κάλυψη του κενού που δημιουργείται από τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση.

Η κυβέρνηση πιστή στις επιταγές της τρόικας αφήνει τους πολίτες να παγώνουν και να απειλούνται από την καρκινογόνα αιθαλομίχλη, παρά το γεγονός ότι στα ταμεία του Δημοσίου όχι μόνο δεν μπήκαν χρήματα από την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά το αντίθετο συνέβη. 

Στην περίπτωση του ανασχηματισμού, τον οποίο εισηγούνται συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα απομακρύνονταν και υπουργού που έχουν προκαλέσει τη λαική δυσαρέσκεια, όπως ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, που έχει διαλύσει την υγεία, και ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος που έπραξε το ίδιο με την παιδεία.

Πέραν του κ. Στουρνάρα, ο Α. Σαμαράς έχει άλλο ένα μεγάλο θέμα να αντιμετωπίσει πριν αποφασίσει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αυτό του ΠΑΣΟΚ που βαίνει σε διάλυση.

Τυχόν νέες επιλογές από το χώρο του ΠΑΣΟΚ θα άλλαζαν τις ισορροπίες και πιθανόν του λουκέτο να έρχονταν πιο νωρίς, μαζί και η κατάρρευση της κυβέρνησης.

Όπως και να έχει πάντως, είτε με είτε χωρίς ανασχηματισμός η πορεία της κυβέρνησης είναι προδιαγεγραμμένη. Αυτό θα φανεί ξεκάθαρα στις Ευρωεκλογές, όταν το ΠΑΣΟΚ, αν υπάρχει, θα ψάχνει την ψήφο του και η Ν.Δ. θα δει τα ποσοστά της να ακολουθούν την πορεία αυτών του ΠΑΣΟΚ το 2011.

Υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερη η Χρυσή Αυγή.
Ακριβώς όπως μας το έχει δηλώσει......
defencenet.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts