Τα συριακά χημικά όπλα θα εξουδετερωθούν στη Μεσόγειο θάλασσα

Τα κύρια αποθέματα των συριακών χημικών όπλων θα εξουδετερωθούν στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου θάλασσας. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την προετοιμασία για την εξουδετέρωσή τους στο σκάφος Κέιπ Ρέι. Αυτό ανέφερε την Κυριακή ο επίσημος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Βοήθεια στην προετοιμασία της επιχείρησης παρέχει η Μόσχα.
Συνολικά, σχεδιάζεται η καταστροφή περίπου 1300 τόνων τοξικών ουσιών. Στο αμερικανικό σκάφος θα εξουδετερώσουν μόνο τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες, περίπου 500 τόνους. Με την επεξεργασία και την εξουδετέρωση επτά εκατομμυρίων λίτρων αποβλήτων, που θα προκύψουν σε αυτή τη διαδικασία, θα ασχοληθούν ιδιωτικές εταιρείες. Για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση μίλησε η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, Σίγκριντ Καάγκ:
Οι χημικές ουσίες θα μεταφερθούν στο λιμάνι της πόλης Λατάκια (Συρία), όπου θα συσκευαστούν και θα σφραγιστούν. Στη συνέχεια με διάφορα πλοία θα τα μεταφέρουν στο σκάφος, που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στον ΟΑΧΟ τονίζουν ότι τα χημικά όπλα θα εξουδετερωθούν εκτός των συριακών χωρικών υδάτων. Τώρα στο αμερικάνικο σκάφος εγκαθιστούν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σχολιάζει το μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων Γιελένα Σουπόνινα:
Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και αυτή είναι μία πολύ δαπανηρή διαδικασία. Αλλά αυτό είναι πιο ασφαλές από το να πραγματοποιηθεί η καταστροφή των χημικών όπλων στο έδαφος της ίδιας της Συρίας, επειδή εκεί διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος και οι αρχές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των ειδικών.
Ο αριθμός των διεθνών επιθεωρητών, οι οποίοι θα παρακολουθούν τη συσκευασία και μεταφορά των χημικών ουσιών, θα διπλασιαστεί μέχρι τα 30 άτομα. Τώρα η ειδική ομάδα εργάζεται σε συνθήκες αυξημένων μέτρων ασφάλειας: οι διαδρομές των επιθεωρητών είναι αυστηρά απόρρητες. Σχολιάζει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, απόστρατος στρατηγός του συριακού στρατού Σαλίμ Χάρμπα:
Οι ένοπλες ομάδες ελέγχονται από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία. Και πιστεύω ότι στους μαχητές μπορεί να δοθεί η διαταγή να επιτεθούν στους επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, προκειμένου να προσπαθήσουν να διακόψουν τη διαδικασία της καταστροφής των χημικών ουσιών και έτσι να επιστρέψουν στο ζήτημα της διεξαγωγής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Συρίας.
Οι υπόλοιποι 800 τόνοι λιγότερο επικίνδυνων, σύμφωνα με τους ειδικούς, χημικών ουσιών θα εξουδετερωθούν στο έδαφος άλλων χωρών. Περισσότερες από 30 εμπορικές εταιρείες εκδήλωσαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στην καταστροφή των χημικών όπλων. Η εταιρεία, που θα κερδίσει στο διαγωνισμό, θα λάβει για την εκτέλεση αυτών των εργασιών από 40 έως 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που έχει καταρτιστεί από τον ΟΑΧΟ, τα χημικά όπλα θα πρέπει να καταστραφούν πλήρως μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
greek.ruvr.ru

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts