Η Κίνα αφήνει τις ΗΠΑ πίσω και γίνεται το μεγαλύτερο εμπορικό έθνος στον κόσμο

Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως το μεγαλύτερο εμπορικό έθνος στον κόσμο, με σύνολο συναλλαγών 4.160 δισ. αμερικανικών δολαρίων το 2013 .


Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 7,9 τοις εκατό σε 2.210 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,3 τοις εκατό σε $ 1.950 δισεκατομμυρίων, ανεβάζοντας το σύνολο των συναλλαγών σε 4.160.000 εκατομμύρια δολάρια, μέχρι 7,6 τοις εκατό από το 2012, σύμφωνα με τους Financial Times .

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσει τα μεγέθη της του συνόλου του έτους, τον Φεβρουάριο, αλλά το εμπόριο για τους πρώτους 11 μήνες Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ανήλθαν σε μόλις $ 3.570.000.000.000 , καθιστώντας την Κίνα δυνητικά μεγαλύτερη εμπορική δύναμη του κόσμου .

Τον Δεκέμβριο του 2013 το κινεζικό εμπόριο αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, με μηνιαίο ρεκόρ 390 δισ. δολαρίων, με τα 208 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές , μια αύξηση 4,3 τοις εκατό από το 2012, και 182 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές , μέχρι 8,3 τοις εκατό από έτος σε έτος .
"Αυτό είναι ένα ορόσημο για το εξωτερικό εμπόριο της ανάπτυξης του έθνους μας", αναφέρει ο αναφέρει Zheng Yuesheng επικεφαλής στατιστικολόγος της τελωνειακής διοίκησης στην εφημερίδα Financial Times.

Ο κ. Zheng πρόσθεσε ότι, χάρη σε μια βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, ο αντίκτυπος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα θα μειώσει τις προοπτικές για τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων, για μία ακόμα ισχυρότερη σε εμπορικές επιδόσεις Κίνα  το 2014 .

Οι αναλυτές λένε ότι οι ισχυροί αριθμοί εισαγωγής δείχνει ότι η οικονομία έχει κάνει πρόοδο στην επίτευξη του στόχου της να γυρίσει από ένα εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας με εκείνη που οδηγείται από την εγχώρια κατανάλωση .

« Η παραλαβή των εισαγωγών αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση είναι ισχυρότερη από ό, τι οι άνθρωποι ανέμεναν. Πιστεύουμε ότι η Κίνα εξακολουθεί να είναι ικανή να αναπτυχθεί 7-7,5 τοις εκατό το 2014 , " δήλωσε στο CNBC ο Geoff Lewis, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής αγοράς της JP Morgan Asset Management .

Η πρώτη φορά που η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στον κόσμο ήταν το 2009 , και τώρα οι συνολικές εξαγωγές και εισαγωγές της αποτελούν περισσότερο από το 1/10ο του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου , από το 3 τοις εκατό το 2000.
greek-will

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts