Ανατρεπτικό: Τι βρέθηκε κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής!

Στην Ανταρκτική και συγκεκριμένα στην παγετωνική λίμνη Γουίλανς οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί.

Παρόλο που έχει ένα περιβάλλον που απ'όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι αφιλόξενο για έμβια όντα, πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι υπάρχουν κάποιοι ζωντανοί μονοκύτταροι οργανισμοί μέσα στη λίμνη Γουίλανς, περίπου 800 μέτρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.

Αυτοί οι οργανισμοί είναι κάποια χημειοαυτότροφα μικρόβια. Τα μικρόβια αυτά δηλαδή τρέφονται  κυρίως με διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και με σίδηρο, θείο και αμμωνία, σύμφωνα με την αρχική έρευνα που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2013 από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μοντάνα. 

Με τις τελευταίες μελέτες όμως, οι ερευνητές παρατήρησαν κάποιους μονοκύτταρους οργανισμούς οι οποίοι τρέφονται με διοξείδιο του άνθρακα το οποίο αποβάλλουν τα διπλανά χημειοτροφικά βακτήρια.

Αυτή τη στιγμή γίνονται ακόμα μελέτες δειγμάτων νερών της παγετωνικής λίμνης Γουίλανς ώστε να μελετηθούν αναλυτικότερα οι μονοκύτταροι οργανισμοί.

Εκτός όμως από τα μικρόβια αυτά, έγινε και μία επιπλέον ανακάλυψη στον πυθμένα της λίμνης αυτής. Παρατηρήθηκε ότι ο πυθμένας της αναβλύζει περίπου 3,5 κιλά την ημέρα μεθάνιο και γι αυτό τα δείγματα του νερού της λίμνης αναλύονται ώστε να δουν για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Δεν είναι ακόμα σίγουρο, αλλά οι κυριότερες θεωρίες είναι ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου είτε παράγονται από τα βακτήρια, είτε είναι κατάλοιπα αερίων από αρχαία ιζήματα.
greek-will.blogspot.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts