Αλλαγή του νόμου για τη σωτηρία του απελπισμένου Βενιζέλου, που φοβάται «ναυάγιο» στις κάλπες

Σωσίβιο, μπας και εκλέξει με το... ζόρι δύο ευρωβουλευτές,
αναζητεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αυτός είναι και ο λόγος που στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το Σάββατο στο Μαξίμου ανακάλυψε τη «συμμετοχή, τον πλουραλισμό» και άλλα φληναφήματα για να δικαιολογήσει την εκλογική απόγνωση στην οποία βρίσκεται. Γνωρίζοντας ότι με τα ποσοστά που έχει με το ζόρι θα εκλέξει έστω και έναν ευρωβουλευτή (το εκλογικό όριο είναι 4,6%), έρχεται να προτείνει εκλογή με σταυρό προτίμησης αλλά και διπλασιασμό των υποψήφιων ευρωβουλευτών, που θα φτάσουν τους 42!

Μην απεμπολώντας μάλιστα το γνωστό στιλ του, επιχείρησε να πει ότι αυτό κάνουν και άλλες χώρες (εκλογή με σταυρό), αποκρύπτοντας την αλήθεια της ελληνικής πρωτοτυπίας που μηχανεύτηκε, που έναν στόχο και σκοπό έχει: Τη δική του σωτηρία πάνω από όλα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αποφασίσει να οργανώσει τον Μάρτιο ανοιχτές εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών του.

Το θέμα είναι ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να του δώσει ακόμη μία ευκαιρία (χωρίς ελπίδα) και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή την αλλαγή του νόμου, ο οποίος χρειάζεται απλή πλειοψηφία,  ώστε να γίνει εκλογή με σταυρό προτίμησης. Το ψηφοδέλτιο θα είναι με αλφαβητική σειρά, ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πόσους σταυρούς θα βάζουν οι πολίτες.

Η αλλαγή αυτή εκτιμούν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ότι θα τα απελευθερώσει από τις «πιέσεις» που ασκούνται στην ηγεσία για τον ορισμό ευρωβουλευτών και θα κάνει τους υποψηφίους να... τρέξουν και, το κυριότερο, θεωρούν ότι θα τα ενισχύσει, μια και πιστεύουν ότι δεν θα έχουν δυσκολίες στο να «κατεβάσουν» ισχυρά ψηφοδέλτια.

Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «απέλπιδα προσπάθεια» της κυβέρνησης να «αποφύγει την επερχόμενη συντριβή» στις ευρωεκλογές του Μαΐου και κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι «πλασάρουν» την αλλαγή ως «ανανέωση» με εξωκομματικά πρόσωπα, αλλά «στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψήφιων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού».

«Φαίνεται ότι σε κάποιους δεν αρέσει να αποφασίζει η κοινωνία. Προτιμούν τη μονοκρατορία του αρχηγού» σχολίασε από την πλευρά του, μέσω twitter, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Να σημειώσουμε πάντως ότι αυτή η επιλογή του να μετατραπούν σε «εθνικές» εκλογές οι ευρωεκλογές δεν αποκλείεται να ενισχύει τους ευρωσκεπτικιστές, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Χρυσή Αυγή κ.λπ.

Να σημειώσουμε ότι από το 1981 και έως τις ευρωεκλογές του 2009 οι Ελληνες ευρωβουλευτές εκλέγονταν από λίστα, που διαμόρφωνε το κάθε κόμμα. Τέλος, με άρθρο της στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλλα πριν από δύο εβδομάδες είχε μιλήσει για τον «ιδιαίτερο χαρακτήρα» των προσεχών ευρωεκλογών για τους Ελληνες, στις οποίες, όπως είχε χαρακτηριστικά υπογραμμίσει, «οι υποψήφιοι πρέπει να... σηκώσουν στην πλάτη τους τα κόμματά τους».

Νϊκος Ελευθερόγλου

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts