Τα νέα αμερικανικά UAV θα είναι εξοπλισμένα με όπλα λέιζερ

Σύμφωνα με το αμερικανικό πεντάγωνο
και την DARPA, στο εγγύς μέλλον τα αμερικανικά UAV θα είναι σε θέση να αμύνονται έναντι της εχθρικής αεράμυνας, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό αυτήν την στιγμή, με την εγκατάσταση σε αυτά όπλων λέιζερ.

Το πιο αδύνατο σημείο των σύγχρονων μοντέλων UAV αποτελεί η αρκετά χαμηλή ταχύτητα ελιγμού πτήσης τους και η ανάγκη παραμονής τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ίδια περιοχή. Όλα αυτά «κάνουν» τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρά το χαμηλό προφίλ τους και την τεχνολογία stealth που ενσωματώνουν, εξαιρετικούς στόχους για αντιαεροπορικούς πυραύλους και άλλα συστήματα α/α άμυνας.

Στο σημείο αυτό «επεμβαίνει στοχευμένο πρόγραμμα» υπό την αιγίδα του αμερικανικού Πενταγώνου σε συνεργασία με την DARPA, με την επωνυμία «Project Endurance», το οποίο όπως ευελπιστούν οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα προσδώσει στα UAV την άμεση δυνατότητα υπεράσπισης του εαυτού τους, από την απειλή της εχθρικής αντιαεροπορικής άμυνας, με την χρήση όπλων λέιζερ.

Εντασσόμενο στον προϋπολογισμό του 2014 του Πενταγώνου, το πρόγραμμα «Endurance» προβλέπει την διάθεση 26 εκατ. δολαρίων, από τα οποία, τα 14,6 εκατ θα δοθούν στην εταιρεία Northrop Grumman, και τα υπόλοιπα 11,4 εκατ. δολάρια στην εταιρεία Lockheed Martin, δύο εταιρείες που έχουν ήδη αρκετά πλούσια εμπειρία και πλούσια επιτεύγματα στη δημιουργία όπλων λέιζερ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, οι εγκαταστάσεις, ο σχεδιασμός του απαιτούμενου οπλισμού λέιζερ για την εγκατάσταση του στην άτρακτο των νέων UAV έχει ήδη ολοκληρωθεί. Μεταξύ των ετών 2014 και 2016 θα κατασκευασθούν τα πρώτα πρωτότυπα μη επανδρωμένα αεροχήματα για να υποστούν τις απαραίτητες πτητικές και βλητικές δοκιμές των όπλων λέιζερ, με σκοπό να είναι πλήρως επιχειρησιακά από τα τέλη του 2016 έως τις αρχές του 2017, σύμφωνα με το αμερικανικό πεντάγωνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Endurance» ελέγχεται από την περίφημη DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), της οποίας στόχος αποτελεί η «ανάπτυξη συμπαγών οπτικών τεχνολογιών που θα αποτελέσουν τη βάση των μελλοντικών όπλων λέιζερ τα οποία θα είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρά και συγχρόνως και πιο ελαφριά από τα υπάρχοντα συστήματα λέιζερ».

Σχόλιο: Σκοπός της αμερικανικής DARPA, στον τομέα των όπλων λέιζερ είναι η κατασκευή όπλων λέιζερ ισχύος 100kw. Τα όπλα αυτά θα διαθέτουν τρομακτική καταστρεπτική ισχύ, εγκαινιάζοντας έναν νέο γύρο εξοπλισμών παγκοσμίως.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα όπλα, τα οποία βασίζονται σε πηγές χημικής ενέργειας όπως η πυρίτιδα για να δώσουν ώθηση στο βλήμα, το ηλεκτρομαγνητικό κανόνι πχ της BAE Systems χρησιμοποιεί ρεύμα υψηλής τάσης για να επιταχύνει αγώγιμα μεταλλικά βλήματα καθώς κινούνται πάνω σε μια διπλή ράγα.
Τα βλήματα αναπτύσσουν έτσι ταχύτητα από 7.200 μέχρι 9.000 χιλιόμετρα την ώρα, συγκριτικά με περίπου 5.400 χλμ/ώρα σε ένα μέσο πυροβόλο, και φτάνουν σε απόσταση 50 με 100 ναυτικών μιλίων, περίπου 90 με 185 χιλιόμετρα.
To υπό κατασκευή αντιτορπιλικό Zumwalt θα είναι το πρώτο πλοίο του αμερικανικού ναυτικού που μπορεί να προσφέρει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία ενός ηλεκτρομαγνητικού όπλου, με τις γεννήτριές τους να δίνουν μέχρι και 78 megawatt, ισχύς αρκετά μεγάλης για να καλύψει της ανάγκες μιας μικρής πόλης.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts