Η Τουρκία αποκτά θερμοβαρική βόμβα - Τουρκικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη του νέου όπλου

Θερμοβαρική βόμβα ετοιμάζεται να αποκτήσει η Τουρκία βάσει διαρροών απόρρητων
εγγράφων τα οποία είναι στην κατοχή του τουρκικού οργανισμού αμυντικής βιομηχανίας SSM.

 Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει ο SSM έχει δώσει εντολή σε τουρκικές εταιρείες να ξεκινήσουν την ανάπτυξη ενός τέτοιου όπλου.


Πιο συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει ότι, μια εξειδικευμένη ομάδα του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας, με την ονομασία SAGE, έχει «χρεωθεί» από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και τον SSM για την δημιουργία ενός πρωτοτύπου αλλά και την δοκιμή ενός νέου όπλου υψηλού επιπέδου, κάτι που αποφασίστηκε σε ειδική συνάντηση της επιτροπής άμυνας το 2013.

Η τρέχουσα κατάσταση του όλου έργου είναι άγνωστη, αλλά το γεγονός είναι ότι η είδηση «ήρθε» στην επιφάνεια, ακριβώς την στιγμή που η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία, για την παράνομη πώληση πυραυλικής τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα για τους SS-18 SATAN προς την Τουρκία και μια σειρά από άλλες χώρες.

Ένα «θερμοβαρικό όπλο» αποτελεί ένα τύπο εκρηκτικού που χρησιμοποιεί το οξυγόνο, από τον περιβάλλοντα αέρα για να δημιουργήσει μια ισχυρότατη  έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία, και στην πράξη το ωστικό κύμα που παράγεται από ένα τέτοιο όπλο, είναι συνήθως σημαντικά μεγαλύτερο σε διάρκεια από ό, τι σε ένα συμβατικό εκρηκτικό.

Το συγκεκριμένο όπλο στο οποίο εργάζονται οι Τούρκοι επιστήμονες τεκμαίρεται ότι είναι μια βόμβα καυσίμου – αέρα (fuel-air bomb) ένα από τα πιο γνωστά είδη των θερμοβαρικών κεφαλών.

Οι συγκεκριμένες βόμβες προκαλούν σημαντικά μεγαλύτερη καταστροφή από ό, τι άλλα παρόμοια εκρηκτικά όταν χρησιμοποιούνται σε χαμηλότερα υψόμετρα ή μέσα σε περιορισμένους χώρους, όπως σήραγγες, σπήλαια, και αποθήκες…

Η νέα θερμοβαρική κεφαλή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από μαχητικά αεροσκάφη,  όσο και από πυραύλους εδάφους-εδάφους, και εδώ ακριβώς έρχεται το θέμα  με τους SATAN.

Ένα τέτοιου είδους όπλο προσαρμοσμένο σε ένα βαλιστικό πύραυλο όπως ο SS-18 ή σε μια τουρκική έκδοσή του , θα πολλαπλασίαζε κατά πολύ την στρατηγική δύναμη της Τουρκίας, σε ολόκληρη της ΝΑ. Μεσόγειο αλλά και τα Βαλκάνια.

Πρόκειται για ένα πανίσχυρο όπλο το οποίο σε ισχύ υποβλέπεται μόνο της ατομικής βόμβας. Πολλοί μάλιστα την ονομάζουν και "μικρή ατομική βόμβα".
πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts