Η πυραμίδα που φτιάχτηκε να συντονίσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Βρίσκεται στην βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ.
Tο ψυχροπολεμικό αντιβαλλιστικό Safeguard Program αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1960 για να καταρρίψει τους σοβιετικούς πυραύλους που θα έκαναν την εμφάνισή τους στον αμερικανικό ουρανό. 
Με κόστος που ανήλθε στα 6 δισ. δολάρια (το 1960!), η Πυραμίδα της Βόρειας Ντακότα, όπως έμεινε γνωστή, περιλαμβάνει ένα τεράστιο συγκρότημα με αποθήκες πυραύλων, το τεράστιο ραντάρ πυραμιδικού σχήματος και δεκάδες εγκαταστάσεις για την εκτόξευση των πυραύλων εδάφους-αέρος, όλοι τους εφοδιασμένοι με θερμοπυρηνικές κεφαλές. 

Χτισμένη κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, εκεί που η ανθρώπινη παρουσία δεν εντοπίζεται παρά σε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, η συγκεκριμένη πυραμίδα ήταν η μόνη που κατασκευάστηκε ποτέ στο πλαίσιο του διαβόητου Safeguard Program της ΗΠΑ και λειτούργησε μόλις για 4 μήνες. Κατόπιν εγκαταλείφθηκε...

Τόσο το κόστος λειτουργίας του αντιπυραυλικού κέντρου όσο και οι ανησυχίες για την αποτελεσματικότητά του αλλά και τον κίνδυνο πυροδότησης των πυρηνικών κεφαλών σε φιλικό έδαφος, έστειλαν σύντομα την πυραμίδα στο τέλος της, λειτουργώντας σήμερα ως φαραωνικό ερείπιο λες της πυρηνικής τρέλας του Ψυχρού Πολέμου.








ομάδα Μολών Λαβέ

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts