Εξυπνη διόπτρα ελέυθερου σκοπευτή "κλειδώνει τον στόχο μόνη της "

Τον προηγούμενο μήνα, έλαβε χώρα η ετήσια διεθνής έκθεση  φορητού οπλισμού,
ειδών κυνηγίου και κάμπινγκ, η SHOT Show 2014, στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ. Όλες οι μεγάλες φίρμες φορητού οπλισμού, ατομικού φόρτου και γενικά στρατιωτικών ατομικών ειδών, έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα επιτεύγματά τους, προσπαθώντας να προσελκύσουν τους δυνητικούς τους πελάτες, κυρίως από το χώρο των ενόπλων δυνάμεων, πολλών κρατών.

Και αυτή τη χρονιά, διεθνείς εταιρείες του χώρου, επέδειξαν τα προϊόντα τους, όπως  η εταιρεία οπτικών Trijicon, η Sig Sauer, η Barett, η Magpul και πάρα πολλές άλλες με μεγάλου ενδιαφέροντος εξελίξεις. Μια απ' αυτές, που κέντρισε το ενδιαφέρον του αμερικανικού στρατού ήταν η εταιρεία Tracking Point  που κατασκευάζει ένα από τα πλέον σύγχρονα και ακριβή συστήματα σκόπευσης για μεγάλες αποστάσεις. Μάλιστα, το  Γραφείο Ερευνών του αμερικανικού στρατού, PEO(Program Executive Office) Soldier αγόρασε έξι τέτοια συστήματα για να τα επεξεργασθεί, στα πλαίσια ερευνών που διεξάγονται για κατάλληλα στρατιωτικά σκοπευτικά όργανα ακριβείας τυφεκίων και γενικά φορητού οπλισμού.

Το σύστημα διαθέτει έναν υπολογιστή Linux ενσωματωμένο στη  διόπτρα, με αισθητήρες που συλλέγουν εικόνες και βαλλιστικά δεδομένα, όπως ατμοσφαιρικές συνθήκες, κλίσεις εδάφους, αποκλίσεις ακόμη και την φαινομενική απόκλιση λόγω της περιστροφής της γης, γνωστή σαν φαινόμενο Coriolis.

Ο υπολογιστής έχει δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας και διασύνδεσης, οπότε οι πληροφορίες που συλλέγει μπορούν να μεταφερθούν εύκολα σε ένα laptop, ή σε smartphone ή και σε tablet, για εντοπισμό στόχων και διανομή πληροφοριών.

Ο χειριστής-σκοπευτής της διόπτρας, δεν χρειάζεται να ξέρει πολλά περί βαλλιστικής! Απλά σκοπεύει το στόχο του, και μια κόκκινη κουκκίδα τον "κλειδώνει", πατώντας ένα κόκκινο κουμπί που τοποθετείται δεξιά από τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης του όπλου. 

Στη συνέχεια, σκοπεύοντας τον στόχο του, το όπλο θα απασφαλίσει τη σκανδάλη μόνο όταν ο σκοπευτής τοποθετήσει σωστά το πλαίσιο με χρώμα μπλε που εμφανίζεται, όπως βλέπετε στη διπλανή εικόνα, και κεντράρει την κουκκίδα. Τότε το χρώμα του πλαισίου γίνεται κόκκινο επί του στόχου και έχουν υπολογιστεί τα βαλλιστικά δεδομένα. 

Η εταιρεία κατασκευής δεν στοχεύει βέβαια σε πελάτες ελεύθερους σκοπευτές μόνο, αλλά μάλλον στο ευρύ κοινό, κυνηγούς ως επί το πλείστον, που θέλουν ακρίβεια με την πρώτη βολή, από αποστάσεις 1000 μέτρων και πάνω . Όπως φαίνεται, έχει επιτύχει τις επιδιώξεις της.

Η διόπτρα που κατασκευάζουν δεν είναι φτηνή! Ανάλογα με τη χρήση και το όπλο που θα τοποθετηθεί, κοστίζει από 10.000 δολάρια για αποστάσεις μέχρι 750 μέτρα σε ημιαυτόματα όπλα, για να φτάσει τις 25.000 δολάρια σε όπλα με κινητό ουραίο και για αποστάσεις πάνω από 1000 μέτρα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts