Eλληνική ''πατέντα'' αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη κατασκευής αυτοκινήτων.

Μια ελληνική πρωτοποριακή μέθοδος σχεδιασμού που αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη κατασκευής αυτοκινήτων
και υπόσχεται να βγάλει την Ευρώπη από το... τούνελ της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, προσφέροντας ανάπτυξη και χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, κατακτά τους τελευταίους μήνες την ευρωπαϊκή, αμερικανική και ασιατική αγορά. 

Το Στοιχείο Αναρτήσεως και η τεχνολογία του Παραμετρικού Σασί που δημιούργησαν ο μηχανολόγος - μηχανικός δρ Δημήτρης Χατζηκακίδης και οι συνεργάτες του «υποχρεώνουν» τα διευθυντικά στελέχη μεγάλων πολυεθνικών εταιριών να... ξεχάσουν όσα γνώριζαν μέχρι σήμερα για την κατασκευή οχημάτων και να ακολουθήσουν τον δρόμο της καινοτομίας, ποντάροντας στα πλεονεκτήματα ενός προϊόντος υψηλής τεχνολογίας με ελληνική σφραγίδα.

Τα μεγαλύτερα οφέλη για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία προκύπτουν μέσω μιας «πολυπαραμετρικής δομής σχεδιασμού και παραγωγής», που της επιτρέπει να διατηρήσει και να προωθήσει σε άλλες αγορές (ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα κ.λπ.) τη νέα τεχνολογική συνταγή, χωρίς να την... ξεπουλήσει, δίνοντας το... φιλί της ζωής σε μεγάλες εταιρίες που κλυδωνίζονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και αξιοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται (ή κινδυνεύει να βρεθεί) αντιμέτωπο με τον... εφιάλτη της ανεργίας. 

«Πρόκειται για ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο παραγωγής προϊόντων στην Ευρώπη της κρίσης. Το τελευταίο διάστημα, η τεχνολογία του Στοιχείου Αναρτήσεως και του Παραμετρικού Πλαισίου μάς επέτρεψαν να προσπαθήσουμε και τελικά να... πείσουμε τους μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων για τα πλεονεκτήματά της. Η προσπάθειά μας φαίνεται να αποδίδει, καθώς η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία θεωρεί πλέον ότι η τεχνολογική πρότασή μας χρήζει άμεσης υλοποίησης σε τρέχοντα προγράμματα» λέει ο κ. Χατζηκακίδης. 

Η νέα μέθοδος, που εστιάζει στον πρωτογενή σχεδιασμό, δίνοντας όμως... ελευθερία στο «styling» ενός αυτοκινήτου, αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στην κατασκευή οχημάτων κάθε κατηγορίας, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος σχεδιασμού - εξέλιξης, κατασκευής - συναρμολόγησης νέων μοντέλων, ενώ έχει τη δυνατότητα να συμβαδίζει με όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, αφήνοντας ανοιχτό... παράθυρο για την εφαρμογή μελλοντικών (εξωτικών όπως λέγονται) τεχνολογιών, φθάνοντας μέχρι τις ηλεκτρομαγνητικές αναρτήσεις. 

Κάποια από τα κύρια πλεονεκτήματά της είναι ότι ο κατασκευαστής δεν χρειάζεται να... φορτώσει το αυτοκίνητο με περιττό βάρος για να εξασφαλίσει στρεβλική ακαμψία, ενώ μπορεί να πετύχει υψηλές επιδόσεις και να εξασφαλίσει την αναβάθμιση της τεχνολογίας, έχοντας ταυτόχρονα σημαντικό οικονομικό όφελος.
«Σε εποχές που οι βελτιώσεις στο βάρος είναι της τάξεως του μισού τοις εκατό, έχουμε βρει έναν τεχνολογικό δρόμο όπου η μείωση στο βάρος του νέου (συμπληρωματικά αυτοφερόμενου) αμαξώματος είναι της τάξεως των εκατοντάδων κιλών. Αυτό συνδυάζεται με ευελιξία στον τρόπο σχεδιασμού και κατασκευής άλλων υποσυστημάτων (όπως οι ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης). Επιπλέον, πρόκειται για μια τεχνολογία που μπορεί να αναβαθμιστεί χωρίς (επί της ουσίας) να αλλάξει η δομή σχεδιασμού και παραγωγής» σημειώνει ο ίδιος.

«Πυρηνική βόμβα»

Η τεχνολογία του κ. Χατζηκακίδη έχει μπει στο μικροσκόπιο πολυεθνικών εταιριών, κατασκευαστών οχημάτων, οίκων σχεδιασμού και παροχής εξαρτημάτων, αλλά και φορέων έρευνας και βιομηχανικών εφαρμογών σε όλο τον κόσμο, με σημαίνοντα στελέχη της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας να τη χαρακτηρίζουν (τον περασμένο Φεβρουάριο) ως «μια πυρηνική βόμβα πάνω από τα παραδοσιακά εργοστάσια», ενώ ο αντίκτυπος της δουλειάς του αποτυπώνεται και στις προσκλήσεις που έχει λάβει προκειμένου να μιλήσει, το επόμενο διάστημα, για θέματα τεχνολογίας σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ, αλλά και στην Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας του ελληνικού Κοινοβουλίου. 

Εκτός όμως από το καθαρά τεχνολογικό πλαίσιο, ο κ. Χατζηκακίδης δίνει και μια πολιτική διάσταση στο θέμα: «Στα χέρια μας έχουμε μια τεχνολογία που από τη φύση της θα μας επέτρεπε όχι μόνο να απλουστεύσουμε και τελικά να “εκδημοκρατικοποιήσουμε”, με “πολυκεντρική ανάπτυξη”, τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική εφαρμογή στις χώρες όπου χρησιμοποιείται η τεχνολογία του Στοιχείου Αναρτήσεως και του Παραμετρικού Πλαισίου, αλλά και να δημιουργήσουμε έναν τομέα όπου έχει νόημα να κρατήσουμε ένα τμήμα της κατασκευής στην Ευρώπη. (Το Στοιχείο Αναρτήσεως είναι ένα αντικείμενο μικρού όγκου, μικρών ανοχών και υψηλής ακριβείας. Επομένως, μπορεί να κατασκευάζεται στην Ευρώπη και να αποστέλλεται για τελική συναρμολόγηση σε χώρες χαμηλότερου κόστους. Εκατοντάδες στοιχεία μπορούν να αποσταλούν μέσα σε ένα στάνταρ κοντέινερ, δίνοντας τη δυνατότητα συναρμολόγησης εκατοντάδων αυτοκινήτων με ευέλικτες μεθόδους κατασκευής.)

Αυτό είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν είχαν τρόπο να υλοποιήσουν τα τελευταία 60 χρόνια, που οι παγιωμένες τεχνολογίες καθιστούν την κατασκευή αυτών των εξαρτημάτων σε ασιατικές χώρες μονόδρομο. Στη δική μας τεχνολογία, το πλεονέκτημα κόστους προκύπτει λόγω Σχεδιασμού (by Design). Ο αποδοτικός πρωτογενής σχεδιασμός θέτει το κόστος, την αναβαθμισιμότητα και τα πλεονεκτήματα συναρμολόγησης σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Στόχος μας είναι να μεταβούμε από τις τεχνολογίες της διένεξης, στις τεχνολογίες της συνέργειας» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Γεράσιμος Κόντος

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts