Η Airbus παρέδωσε στην Αγκυρα το πρώτο από τα δέκα αεροσκάφη!

Γκιουλ: Θα διαφυλάξουμε την ειρήνη.
Μόλις έξι στρατιωτικά αεροσκάφη A400M έχει κατασκευάσει η Airbus και μόνο τα μισά έχουν παραδοθεί.
Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που η τουρκική αεροπορία γιόρτασε προσφάτως με κάθε επισημότητα την παραλαβή ενός από αυτά, του πρώτου του στόλου της, ο οποίος θα αντικαταστήσει με τον καινούργιο τύπο μεταγωγικού αεροσκάφους τα ισπανικά CASA CN - 235, τα οποία χρησιμοποιεί. Το Α400Μ είναι ένα εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα, που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην έκβαση μαχών, καθώς μεταφέρει μεγάλες ποσότητες φορτίων. Είναι προφανής, λοιπόν, η καινούργια τουρκική επίδειξη δύναμης, η οποία συνδυάζεται χρονικά με τις αναταραχές στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό της χώρας.

Στην αεροπορική βάση του Καϊσερί, η οποία θα είναι η έδρα του νέου αεροσκάφους, βρέθηκαν προσφάτως πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την Ιστορία της Τουρκίας, η οποία ήταν από τις χώρες που πρώτα έφτιαξαν αεροπλάνα και μετά αυτοκίνητα. Ο κ. Γκιουλ δήλωσε: «Οι σύγχρονοι πόλεμοι δεν είναι εκείνοι του παρελθόντος. Πρέπει να επιδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι για τα πάντα προκειμένου να διαφυλάξουμε την ειρήνη».

Η ασφάλεια

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα προβλήματα άμυνας και ασφάλειας που παρουσιάζει η περιοχή της Μέσης Ανατολής και τόνισε ότι «ενώ σε αυτήν την παγκόσμια κρίση πολλές χώρες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις αμυντικές δαπάνες, η Τουρκία, με την ισχυρή της οικονομία, συνέχισε τελεσίδικα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων».

Εκτός από ιδιοκτήτης του καινούργιου αεροσκάφους με τις εντυπωσιακές δυνατότητες, η Τουρκία είναι και μέτοχος στο πρόγραμμα που το παράγει, κατέχοντας μετοχικό μερίδιο 5,5% και προμηθεύοντας τμήματα για την κατασκευή του. Αυτό, όμως, δεν διασφάλισε την ομαλή παράδοση του Α400Μ στη χώρα, αφού η Τουρκία έχει το αεροσκάφος στην κατοχή της από τα τέλη του 2013, όμως ανέβαλλε την επίσημη παραλαβή του λόγω προβλημάτων που ο Τούρκος επικεφαλής ειδικός για την ανάπτυξη οπλισμού απέδωσε στο ότι κατά τις δοκιμές δεν πληρούσε τα κριτήρια που είχαν τεθεί στο συμβόλαιο. Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Airbus είχε στο μεσοδιάστημα χαρακτηρίσει «εξοργιστική» και «αφόρητη» την αργοπορία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, την οποία απέδιδε σε φιλοδοξίες οικονομικής διαπραγμάτευσης. Συνολικά, η Τουρκία έχει παραγγείλει 10 αεροσκάφη Α400Μ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts