Η καθολική αντίσταση των νησιωτών Ελλήνων στους... παππούδες της Μέρκελ και του Σόιμπλε

Σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας συνεχίζονται οι εκδηλώσεις τιμής
για τη Μάχη της Κρήτης,
που δίπλα στο Επος του Αλβανικού Μετώπου αποτελεί τη λαμπρότερη σελίδα στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας. Οι εορτασμοί για την 73η επέτειο της Μάχης, που απέδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η έως τότε αδιαφιλονίκητη ναζιστική πολεμική μηχανή δεν είναι άτρωτη, απλώνονται απ' άκρη σ' άκρη της Μεγαλονήσου, υπενθυμίζοντας ότι ο ηρωισμός και η σύμπνοια αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για όσους -με κάθε τρόπο- επιβουλεύονται την κυριαρχία της χώρας.

Σε συνέχεια των εκδηλώσεων της Τρίτης και της Τετάρτης, στον Δήμο Κισσάμου -σημείο αναφοράς της ηρωικής αντίστασης των Κρητών- την Τρίτη 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στον Κόμβο Καλλεργιανών, ενώ θα ακολουθήσουν προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων, με τους εορτασμούς να ολοκληρώνονται την επομένη με την ημερίδα «Η Μάχη της Κρήτης στον Καστελλιανό Κάμπο». Εξάλλου την Τετάρτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η επετειακή πορεία από το Ηράκλειο στο αεροδρόμιο Μάλεμε «1ο τρόπαιο Μάχης της Κρήτης 1941».
Ηταν πρωί της 20ης Μαΐου του 1941, όταν τα πρώτα Junkers Ju 52 της Λουφτβάφε «λερώνουν» τον κρητικό ουρανό. Οι βέβηλοι επιτελείς του Βερολίνου, σαν να επιδιώκουν τη νέμεση των θεών, ονομάζουν την επιχείρηση για την κατάληψη του τελευταίου άπαρτου κάστρου της Ευρώπης «Επιχείρηση Ερμής».

Η καθολική αντίσταση του κρητικού λαού αλλά και η παλικαρίσια ανταπόκριση των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών συμμάχων του υποστρατήγου Μπέρναρντ Φρέιμπεργκ αιφνιδιάζουν τους Γερμανούς, που περίμεναν να κάνουν ανοιξιάτικο περίπατο στην Κρήτη. Σαν άλλοι ακρίτες, άντρες, γυναίκες, γέροι και παιδιά δίνουν ένα σκληρό μάθημα στους επίλεκτους αλεξιπτωτιστές του γερμανικού στρατού και αναγκάζουν τον Χίτλερ να μην τους ξαναχρησιμοποιήσει σε τέτοιας κλίμακας επιχείρηση. Την «αυθάδεια» αυτή οι Κρητικοί θα την πληρώσουν 13 μέρες μετά -όταν πια η Κρήτη θα έχει πέσει- με αίμα. Η Κάνδανος, ο Αλικιανός, το Κοντομάρι, η Αγία Παρασκευή, τα Περιβόλια Χανίων και οι Στέρνες Ηρακλείου είναι μόνο μερικά από τα χωριά που θα νιώσουν το εκδικητικό μένος των ναζί.

Οι σύμμαχοι ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών Γερμανών που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης σε 16.000, οι ίδιοι κάνουν λόγο για σχεδόν 4.000 νεκρούς, ωστόσο όποιος και αν είναι ο πραγματικός αριθμός η Κρήτη βαφτίζεται «νεκροταφείο των Γερμανών αλεξιπτωτιστών» και γίνεται παράδειγμα για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη που ήδη βιώνει το βαθύ σκοτάδι του ναζισμού.

Και Αυστραλοί βετεράνοι στους εορτασμούς της Μελβούρνης

Εορτασμοί για τα 73 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης πραγματοποιούνται από σήμερα και στην Αυστραλία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προς τιμήν των οποίων η γενική πρόξενος στη Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη θα παραθέσει γεύμα. 
Για αύριο έχει προγραμματιστεί επίσκεψη και μικρή τελετή στο Σαββατιανό Σχολείο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης, πανηγυρική χοροεσπερίδα στο Κρητικό Χωριό προς τιμήν των Αυστραλών βετεράνων και της αντιπροσωπίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 
Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ευσταθίου, χοροστατούντος του θεοφιλέστατου Επισκόπου Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, και θα ακολουθήσει παρέλαση τμημάτων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγνωστου Στρατιώτη με τη συμμετοχή των θρησκευτικών, προξενικών και πολιτικών Αρχών της ελληνικής παροικίας και των Αυστραλών και των Ελλήνων βετεράνων, ενώ οι εορτασμοί θα κορυφωθούν με επίσκεψη και κατάθεση στεφάνων στην Κρητική Ελιά, που είναι τοποθετημένη από τους βετεράνους στους κήπους του Domain Gardens στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts