Δικαίωμα στο τατουάζ και για τους ένστολους.

Το δικαίωμα των εργαζομένων ή υποψηφίων για τα σώματα ασφαλείας να έχουν τατουάζ επιβεβαίωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας,
το οποίο κλήθηκε να κρίνει διότι δυο υποψήφιοι ειδικοί φρουροί διαγράφηκαν από τους πίνακες επιτυχόντων επειδή είχαν τατουάζ στο σώμα τους.

Όπως αποφάσισε το ΣτΕ, όσοι υπηρετούν ή εργάζονται στα σώματα ασφαλείας δικαιούνται να έχουν τατουάζ στο σώμα τους και αυτό δεν μπορεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσληψή τους. 

Έθεσε βέβαια και κάποιους περιορισμούς, καθώς το τατουάζ δεν πρέπει να είναι σε εμφανές σημείο του σώματος όταν το πρόσωπο φοράει ρούχα και το μήνυμα ή η απεικόνιση πρέπει να είναι, όπως αναφέρει η απόφαση, συμβατή με την ουδετερότητα που το Σύνταγμα επιβάλλει  για τους ένστολους.

Συγκεκριμένα, το  Γ΄  Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας αναφέρει στην απόφασή του, ότι μπορεί το τατουάζ να «συνιστά λόγο αποκλεισμού του υποψηφίου από τον διαγωνισμό για την πρόσληψη ειδικών φρουρών», με την προϋπόθεση όμως ότι αυτό είναι εμφανές και με την ενδυμασία και επί πλέον το περιεχόμενο των απεικονίσεων είτε αναιρεί την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου, είτε προκαλούν κατά τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους».

Οι δικαστές θεωρούν ότι από μόνη της η ύπαρξη τατουάζ «δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την σχετική διαδικασία επιλογής», αλλά απαιτείται να συντρέχουν και όλα τα υπόλοιπα.

Με τις αποφάσεις δικαιώθηκαν δυο υποψήφιοι ειδικοί φρουροί, που το 2009 μπήκαν στο πίνακα επιτυχόντων και κόπηκαν, γιατί στα αγωνίσματα διαπιστώθηκε ότι έφεραν τατουάζ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts