Ο Καλλιτέχνης που Σχεδιάζει να Κατασκευάσει ένα Αυτόματα Συναρμολογούμενο Σπίτι στη Σελήνη

Δεν είναι μυστικό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν και λειτουργούν απόρρητη στρατιωτική βάση στο φεγγάρι. Δεν είναι πραγματικά καθόλου μυστικό επειδή είναι απολύτως αναληθές. Ακόμα και οι πιο στοιχειώδεις σεληνιακές δομές αποτελούν εξαιρετικά δύσκολες προκλήσεις για τους μηχανικούς, εν μέρει λόγω της έλλειψης βαρύτητας. 

Ωστόσο ένα συλλογικό έργο τέχνης, με επικεφαλής τον ατρόμητο Σουηδό καλλιτέχνη/επιχειρηματία Mikael Genberg, έχει στόχο να αλλάξει αυτό το στενάχωρο γεγονός, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 15.360.000 δολαρίων που θα διατεθούν αυστηρά στην εγκατάσταση ενός αυτομάτως συναρμολογούμενου ‘φεγγαρόσπιτου’ στη Σελήνη. 

Σε ένα βίντεο όπου περιγράφει το πρότζεκτ λεπτομερώς (πάνω), ο Genberg λέει «Το είδαμε ως ένα τέλειο παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων, να κάνουμε κάτι που ποτέ κανένας δεν το περίμενε. Εμείς ως ιδιώτες θα προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε το πρώτο σπίτι σε έναν άλλο πλανήτη. Το να τοποθετηθεί ένα σπίτι στο φεγγάρι στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι αδύνατο, αλλά μέσω του crowdfunding, μέσω του διαδικτύου, με όχημα το γεγονός ότι αρκετά άτομα προχωράνε μαζί με τον ίδιο στόχο, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα».

Σύμφωνα με το επονομαζόμενο Moonhouse Project, το σπίτι θα έχει εμβαδό 9 τμ και θα είναι αντίγραφο ενός κλασσικού κοκκινόασπρου σουηδικού εξοχικού και θα ξεκινήσει το χωρίς επιστροφή ταξίδι του τον Οκτώβριο του 2015. Θα κρεμαστεί στο διαστημόπλοιο SpaceX's Falcon9 προκειμένου να μεταφερθεί στη Σελήνη. Το εγχείρημα έχει αναλάβει η εταιρία ρομποτικής και σχεδιασμού Astrobotics, με έδρα το Πίτσμπουργκ. Το ‘φεγγαρόσπιτο’ θα μεταφερθεί ως ωφέλιμο φορτίο και θα τοποθετηθεί στην επιφάνεια της Σελήνης. Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό αερίων και υδραυλικών συστημάτων, θα συναρμολογηθεί αυτομάτως και θα γίνει το πρώτο «δημοκρατικό πρότζεκτ τέχνης στο διάστημα, όπου όλοι είναι καλοδεχούμενοι να συμμετέχουν και να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα μοναδικό σύμβολο του τι μπορούν να επιτύχουν οι άνθρωποι από κοινού».

Αν και το φεγγαρόσπιτο είναι ήδη κατασκευασμένο κατά 75%, το Moonhouse Project απέχει μερικά έτη φωτός από την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για το crowdsourcing. 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts