Χωρίς ανάσα οι φτωχοί-Κατα τ άλλα πάμε καλά.

Το οικογενειακό επίδομα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε περισσότερες από 300.000 οικογένειες καταργείται από την 1/1/2015, ως αποτέλεσμα της αντίστοιχης κατάργησης της ασφαλιστικής εισφοράς κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. 
Για εφέτος το επίδομα αυτό θα καταβληθεί πετσοκομμένο κατά 50%, μια και η συγκεκριμένη εισφορά αποδόθηκε μόνο για το α΄ εξάμηνο και καταργήθηκε από την 1/7/2014 και μετά. Το οικογενειακό επίδομα χορηγείται σε όσους ασφαλισμένους του ΙΚΑ δεν μπορούν να το λάβουν με βάση τη συλλογική ή την κλαδική ή την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας στην οποία υπόκεινται, στον επαγγελματικό κλάδο που δραστηριοποιούνται. Το ποσό που χορηγείται διαφοροποιείται ανάλογα με τα παιδιά κάθε δικαιούχου. 

Η χορήγησή του γίνεται μία φορά τον χρόνο και έως τώρα ο οργανισμός φρόντιζε να το δίνει στους δικαιούχους τμηματικά κατά το β΄ εξάμηνο κάθε έτους. Φέτος, όμως, θα το λάβουν μειωμένο στο μισό, με βάση τις περικοπές που αποφασίστηκαν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για οικογένειες με ένα παιδί το επίδομα ήταν έως τώρα 98,64 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουλίου και μετά μειώνεται στα 49,32 ευρώ. Για οικογένειες με δύο παιδιά το επίδομα ήταν 295 ευρώ και μειώνεται στα 147,84 ευρώ. 

Για οικογένειες με τρία παιδιά το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ ήταν 707,8 ευρώ και με τη μείωση που θα υποστεί θα υποχωρήσει στα 332,76 ευρώ.Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μέσω ΚΕΠ ή ΕΛ.ΤΑ., ξεκινάει στις 14 Ιουλίου για δικαιούχους με τρία παιδιά και άνω, στην 1η Σεπτεμβρίου για δικαιούχους με δύο παιδιά και στην 1η Οκτωβρίου για δικαιούχους με ένα παιδί και ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2015. Για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος θα πρέπει ο δικαιούχος να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας κατά το προηγούμενο, από τη χορήγηση του επιδόματος, ημερολογιακό έτος ή να έχει τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή τουλάχιστον δίμηνη συνεχή ανικανότητα για εργασία ή τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας - λοχείας.

Τα παιδιά, για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει:

α) Να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών, αν σπουδάζουν.β) Να είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα.γ) Να είναι άγαμα.δ) Να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 Υπενθυμίζεται ότι λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών υποχώρησε κατά το ήμισυ η εισφορά που κατέληγε στη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας. Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα αποφασίσει οριστικά τι θα γίνει με το συγκεκριμένο επίδομα, αν δηλαδή θα βρεθούν κονδύλια για να συνεχίσει να χορηγείται στις περίπου 30.000 γυναίκες, που έγιναν πρόσφατα μητέρες και λαμβάνουν τη συγκεκριμένη παροχή, ή εάν θα το περικόψει ή εάν θα το καταργήσει.
πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts