Σπάνιο είδος για τις εληνικές θάλασσες, τρέφεται με ξιφίες

Τη... δόξα του κροκόδειλου «Σήφη» φαίνεται ότι θέλησε να κλέψει ένας καρχαρίας που κυκλοφορούσε στο Θρακικό Πέλαγος, μέχρι που πιάστηκε στα δίχτυα ενός ψαρά. 
Την ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στον κροκόδειλο που αναζητείται στην Κρήτη, ένα μεγάλο σκυλόψαρο στον Εβρο προσπάθησε να κλέψει την παράσταση. Μήκους ενάμισι μέτρου και βάρους 60 κιλών, ο καρχαρίας πιάστηκε στα δίχτυα ενός ψαρά από την Κομοτηνή, ο οποίος δεν πίστευε στα μάτια του όταν αντίκρισε το εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα της χώρας μας είδος.

Πεντανόστιμο

Ο ψαράς, περιχαρής, επεδείκνυε με καμάρι τη σπάνια ψαριά του, που έγινε κυριολεκτικά ανάρπαστη. Οσοι γνωρίζουν από ψάρια ξέρουν ότι το κρέας αυτού του είδους είναι πεντανόστιμο. Αφού βγήκαν οι απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες, το ψάρι τεμαχίστηκε και διατέθηκε προς πώληση.
Στη γλώσσα των ψαράδων το είδος ονομάζεται σμπρίλιος. «Πρόκειται για ρυγχοκαρχαρία που πήρε την ονομασία του από το χαρακτηριστικό μεγάλο ρύγχος που έχει. Ζει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και μπορεί να φτάσει έως 150 μέτρα βάθος, ενώ σπάνια πλησιάζει τη στεριά, εκτός και αν πρόκειται για νησί που περιβάλλεται από βαθιά νερά, όπως για παράδειγμα η Σαμοθράκη. Είναι υποτροπικό είδος που σπάνια ζει σε νερά σαν τα δικά μας, με παγωμένα ρεύματα. Στην περιοχή όπου αλιεύτηκε έφτασε πιθανότατα ακολουθώντας κοπάδια με ξιφίες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, συναντώνται όλο και πιο ψηλά, σε νερά όπως του Θρακικού Πελάγους» είπε στη «δημοκρατία» ο Αργύρης Καλλανιώτης, ιχθυολόγος ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δυνητικά όλοι οι καρχαρίες, έτσι και ο συγκεκριμένος, είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο αλλά τον συγκεκριμένο είναι δύσκολα να τον συναντήσει κάποιος στις ελληνικές θάλασσες. Το είδος είναι μοναχικό, ενώ ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος που έχει καταγραφεί φτάνει τα 400 κιλά και μήκος τα τέσσερα μέτρα, που θεωρούνται μικρές διαστάσεις για καρχαρίες.
Να σημειωθεί ότι όλα τα είδη των καρχαριών είναι προστατευόμενα, καθώς οι πληθυσμοί τους ολοένα μειώνονται.
πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts