Colgate-Palmolive Δίωξη για σοβαρά αδικήματα «κλοπής».

Αργά το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε τη δίωξη της εταιρίας Colgate - Palmolive, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες καταναλωτικών αγαθών και σειράς «άγνωστων» αλυσίδων σούπερ μάρκετ, για σοβαρότατα αδικήματα «κλοπής» των καταναλωτών, δηλαδή για παραβίαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Η υπόθεση είναι μια τρανή απόδειξη της προστασίας που παρέχει η Πολιτεία, δηλαδή οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, σε παράνομες συμπεριφορές πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η «δημοκρατία» αποκαλύπτει το ιστορικό και το παρασκήνιο μιας υπόθεσης που επιβάρυνε μεταξύ άλλων τους καταναλωτές:
1. Ο έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αρχίζει το 2004 με πρόεδρο τον κ. Σπύρο Ζησιμόπουλο, επιλογή του Ακη Τσοχατζόπουλου. Η έρευνα αφορά την πιο απλή παράβαση, δηλαδή τους παράνομους όρους στα συμβόλαια της πολυεθνικής με τα σούπερ μάρκετ.

2. Τέσσερα χρόνια μετά, στις 11/11/2008, καταγράφοντας την πρώτη απίστευτη καθυστέρηση, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού εκδίδει εισήγηση με την οποία διαπιστώνει παραβάσεις και προτείνει την επιβολή προστίμων εις βάρος της COLGATE και των σούπερ μάρκετ. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Από την εν λόγω έρευνα διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία COLGATE - PALMOLIVE Α.Β.Ε.Ε. υπέγραψε συμφωνίες με την εταιρεία ΚΥΨΕΛΗ Α.Ε. τα έτη 2001-2004, που προέβλεπαν τον παρακάτω όρο: "Δεχτήκαμε και συμφωνήσαμε ότι κανένα μέλος της ΚΥΨΕΛΗΣ Α.Ε. δεν θα προβεί σε παράλληλες εισαγωγές των προϊόντων της εταιρείας. Σε περίπτωση μη τήρησης της συγκεκριμένης συμφωνίας έστω και μία φορά από κάποιο μέλος του συνεταιρισμού σας, δεν θα αποδοθεί η προβλεπόμενη έκπτωση συλλογής προϊόντων"».
Στις συμβάσεις του 2006 της COLGATE - PALMOLIVE Ε.Π.Ε. με τα σούπερ μάρκετ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε., ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε., AΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΡΟ CASH & CARRY, καθώς και στη σύμβαση του έτους 2007 με την ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ και 2008 με τη ΜΑΚΡΟ προβλεπόταν μεταξύ άλλων και ο όρος: «Μη διάθεση από τα καταστήματά σας προϊόντων παράλληλης εισαγωγής, ομοίων προς αυτά που διακινεί η εταιρεία μας, που όμως δεν πληρούν τους όρους της ελληνικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση παράβασης του παρόντος όρου, δεν θα αποδοθεί η προβλεπόμενη από το παρόν έκπτωση συλλογής προϊόντων».

3. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Ιούλιο του 2009 ολοκληρώνει την εξέταση και διαπιστώνει τα εξής (απόφαση 453/V/2009 της Ε.Α.):
«Κατά την ακροαματική όμως διαδικασία και ειδικότερα από καταθέσεις μαρτύρων προέκυψε ότι η επίμαχη ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών αφορά όχι μόνο τα απορρυπαντικά αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα COLGATE, που αποτελούν αντικείμενο των υπό εξέταση συμβάσεων αυτής της εταιρείας με τα προαναφερθέντα σούπερ μάρκετ, CASH & CARRY και Ομιλο Αγορών. Ως εκ τούτου, τα συμμετέχοντα στη διάσκεψη μέλη έκριναν ότι η υπόθεση χρήζει επανεξέτασης, προκειμένου να ληφθεί υπόψη το πραγματικό εύρος της διευρυνόμενης ρήτρας και να αξιολογηθούν οι συνέπειες στον ανταγωνισμό της εν λόγω υπόθεσης υπό τις νέες διαστάσεις της».
Δηλαδή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπιστώνει ότι οι παράνομοι όροι δεν αφορούν μόνο τα απορρυπαντικά, αλλά ΟΛΑ τα προϊόντα που η Colgate πουλάει στα συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ. Και διατάσσει κατά προτεραιότητα έρευνα!
Από τότε έως τις 24/7/2014 η υπόθεση μπήκε στο βαθύ συρτάρι. Και συμπτωματικώς βγήκε μόλις έφυγε ο Κωστής Χατζηδάκης από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το παρασκήνιο με τους δύο «εισηγητές»

Μια μικρή λεπτομέρεια, που φυσικά δεν βγήκε ποτέ στη δημοσιότητα, είναι ότι το 2009 η oλομέλεια της Ε.Α. διαπιστώνει ότι ο χειριστής της υπόθεσης Colgate, ένας δικηγόρος, έχει κάνει λάθος κρίση στην εισήγησή του και «παρασύρει» την επιτροπή σε λάθος συμπεράσματα. Τον «τιμωρεί» και δεν τον κάνει διευθυντή. Τη θέση παίρνει μια άλλη κυρία, σύζυγος του δεξιού χεριού του Γεωργίου Παπανδρέου! Ομως τον δεύτερο δικηγόρο, που υπέγραψε μαζί με τον «τιμωρημένο για κακό χειρισμό» τα ίδια θέματα, τον κάνει προϊστάμενο σε άλλο τμήμα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ενώ κρίνουν ως λανθασμένες τις ενέργειες του εν λόγω νομικού (που φυσικά δεν ήταν, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια) δεν του αφαιρούν την υπόθεση από τα χέρια και ο «τιμωρημένος» εισηγητής κρατάει την υπόθεση στα χέρια του έως το τέλος του 2010, που φεύγει με εκπαιδευτική άδεια από την υπηρεσία για έναν χρόνο. Γυρίζει ύστερα από ένα χρόνο και ως εκ θαύματος του δίνουν πάλι την υπόθεση της Colgate...

Πώς βγήκε λάδι και πάλι το καρτέλ

Οι προστάτες των καρτέλ πέτυχαν με την πολυετή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση να χαρίσουν τις ποινικές ευθύνες σε αυτούς που μας ληστεύουν επί χρόνια. Και αυτό γιατί έχει ήδη παρέλθει πενταετία από το έγκλημα και όταν θα δικαστούν οι υπεύθυνοι των εν λόγω εταιριών θα αθωωθούν λόγω παραγραφής. Αλλά ακόμα και αν δικαζόντουσαν, οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν φροντίσει να τους περιμένουν αστείες ποινές, ένα απλό χρηματικό πρόστιμο. Σε αυτούς που επί χρόνια λήστευαν τους καταναλωτές, που μας υπερχρέωναν πουλώντας μας βασικά αγαθά πανάκριβα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον ανεκδιήγητο υπουργό Ανάπτυξης Χατζηδάκη, που πριν από λίγους μήνες πανηγύριζε ότι με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ θα ρίξει τις τιμές και στα απορρυπαντικά! Και τότε είχα εκφράσει την εξής απορία: Ο εκλεκτός του Χατζηδάκη πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης δεν τον είχε ενημερώσει ότι είχε ξεχασμένη μια υπόθεση της Colgate για τα απορρυπαντικά; Ή μήπως τον είχε ενημερώσει...

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts