Η Σερβία ευνοημένη από το εμπάργκο της Ρωσίας.


Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την εισαγωγή προϊόντων διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη Σερβία, εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες στο Βελιγράδι.

Το Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Σερβίας αναφέρει ότι από την 1η Αυγούστου που η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης αφορούσε μόνο τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Πολωνία αυξήθηκε κατακόρυφα το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για την αγορά, από τη Σερβία, χοιρινού και βοδινού κρέατος, όπως επίσης για φρούτα και λαχανικά. Τώρα, με τη νέα απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης για διεύρυνση των απαγορεύσεων εισαγωγής, η Σερβία μπορεί να εξάγει όλα τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσία.

Η Επιτροπή για της εξαγωγές του Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου της Σερβίας ξεκίνησε εκστρατεία για την ενημέρωση των παραγωγών και των εμπόρων σχετικά με τους κανόνες ποιότητας και υγειονομικής ασφάλειας που απαιτούνται για την εξαγωγή προϊόντων στη ρωσική αγορά. 

Σημειώνεται ότι η Σερβία έχει υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Ρωσία, που τις επιτρέπει την εξαγωγή προϊόντων χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Από το 2010, οι εξαγωγές σερβικών προϊόντων προς τη ρωσική ομοσπονδία αυξήθηκαν κατά 33%. Η Σερβία εξάγει κυρίως αγροτικά προϊόντα και εισάγει ενεργειακά προϊόντα. Το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών είναι αρνητικό για τη Σερβία κατά 674 εκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της εισαγωγής ορυκτών ελαίων από τη Ρωσία. 

Στο Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο της Σερβίας εκτιμούν ότι, με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά τη σημερινή απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης για την απαγόρευση εισαγωγών, η διαφορά στις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία μπορεί να καλυφθεί με την αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων διατροφής.
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts