Πώς καταστράφηκε η μύτη της Σφίγγας;


Η Σφίγγα, το τέρας της ελληνικής μυθολογίας με το σώμα λιονταριού, κεφάλι γυναίκας και τα φτερά πουλιού, «έσφιγγε» μέχρι θανάτου τους άτυχους διαβάτες που δεν ήξεραν την απάντηση στο αίνιγμά της. Η τρομοκρατία της Σφίγγας έληξε με την αυτοκτονία της, όταν κατάφερε να λύσει το γρίφο ο Οιδίποδας. Το τέλος της άλλης Σφίγγας, του αιγυπτιακού αγάλματος ηλικίας 6.500 ετών, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Ή καλύτερα, το τέλος της μύτης της. Οι περισσότερες θεωρίες ρίχνουν το φταίξιμο σε κάποιον απ’ τους πολυάριθμους στρατούς που πέρασαν απ’ την περιοχή. Σίγουρα δεν έφταιγαν τα βρετανικά ή τα γερμανικά στρατεύματα των δύο παγκοσμίων πολέμων, όπως αποδεικνύουν φωτογραφίες του 1886 που εμφανίζουν το άγαλμα χωρίς μύτη.
Η Σφίγγα το 1886
Ούτε ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης ήταν υπεύθυνος, καθώς ο «τραυματισμός» της Σφίγγας είναι εμφανής σε σκίτσα που χρονολογούνται απ’ το 1737. Όταν αντίκρισε ο 29χρονος Ναπολέων το άγαλμα για πρώτη φόρα το 1798, η μύτη έλειπε ήδη για αρκετούς αιώνες. Παρ’ όλα αυτά, οι ξεναγοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η μύτη της Σφίγγας εκλάπη απ’ το στρατό του Ναπολέοντα και ότι στεγάζεται στο Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.
Ο Βοναπάρτης μπροστά στη Σφίγγα
Στην πραγματικότητα, το μόνο άτομο που μπορεί πράγματι να προκάλεσε ζημιές στο άγαλμα ήταν ένα κληρικός του Ισλάμ, ονόματι Σαΐμ αλ-Νταχρ, τον οποίο λίντσαραν για βανδαλισμό το 1378. Η πιο πιθανή εξήγηση, όμως, είναι η λιγότερο εντυπωσιακή: η διάβρωση του ασβεστόλιθου από τον άνεμο και τα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια 6 χιλιετιών.
πηγη
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts