Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πόλη Φέργκιουσον στις ΗΠΑ -Επιβλήθηκε ακόμη και απαγόρευση κυκλοφορίας [εικόνες & βίντεο]


Σε μία προσπάθεια να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές από τους δρόμους, η πολιτεία του Μισούρι, έπειτα από απόφαση που έλαβε ο κυβερνήτης της Τζέι Νίξον, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και απαγόρευσης κυκλοφορίας το Σάββατο στο προάστιο Φέργκιουσον.

Έπειτα από μερικές ώρες ειρηνικών διαδηλώσεων για τη δολοφονία από αστυνομικά πυρά ενός νεαρού αφρο-αμερικανού το περασμένο Σαββατοκύριακο, ξεκίνησε νέους κύκλος βίας στους δρόμους της περιοχής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν, ενώ αρκετοί λεηλάτησαν μία κάβα ποτών, όπου ο δολοφονημένος Μάικλ Μπράουν φέρεται να έκλεψε πούρα λίγα λεπτά πριν πέσει νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζέι Νίξον δήλωσε ότι σε μεγάλο βαθμό οι ειρηνικές διαμαρτυρίες μετατράπηκαν εκ νέου σε βίαιες εκδηλώσεις αφότου «μικρές ομάδες βγήκαν στους δρόμους με την πρόθεση της διάπραξης εγκλημάτων θέτοντας σε κίνδυνο τους πολίτες. Αυτό είναι απαράδεκτο...».

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκίνησε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και διήρκησε μέχρι τις 05.00 τα ξημερώματα της Κυριακής. Ωστόσο, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, περίπου 150 διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι επέβαιναν σε θωρακισμένα οχήματα αφού αρχικά προειδοποίησαν τους διαδηλωτές να εκκενώσουν τον δρόμο, εκτόξευσαν εναντίον του κροτίδες καπνού.

Ο κυβερνήτης Νίξον τόνισε ότι η κίνηση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεν αποσκοπεί στο να φιμωθούν οι διαδηλωτές, αλλά να «προστατεύσει όσους πνίγουν τη φωνή του λαού με τις πράξεις τους».

Να σημειωθεί πως η ένταση στο μικρό αυτό προάστιο αναζοπυρώθηκε όταν η τοπική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό, βάσει του οποίου ο νεαρός αφροαμερικανός ήταν ύποπτος κλοπής λίγο πριν από τη δολοφονία του.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Φέργκιουσον, Τομ Τζάκσον ανέφερε ότι ο αστυνομικός που σκότωσε τον Μπράουν δεν γνώριζε ότι ο νεαρός αφροαμερικανός ήταν ύποπτος για ληστεία και ότι τον πυροβόλησε αφότου του ζήτησε να απομακρυνθεί από το δρόμο. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή δεν υπάρχει καμία σύνδεση της δολοφονίας με την υποτιθέμενη ληστεία.



πηγη
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts