Eπιστήμονες ανακάλυψαν ωκεανό 660 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Επιστήμονες λένε πως μία από τις πέτρινες στρώσεις, χιλιάδες χιλιόμετρα κάτω από τη γη, ίσως περιέχει τεράστιες ποσότητες νερού, ανοίγοντας την πόρτα σε νέες θεωρίες για το πως σχηματίστηκε ο πλανήτης.

Έπειτα από δεκαετίες ερευνών, επιστήμονες ανακάλυψαν πως μια τεράστια ποσότητα νερού, αρκετή για να γεμίσει τους ωκεανούς της Γης τρεις φορές, ίσως βρίσκεται κρυμμένη χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ανακάλυψη που ίσως αλλάξει ριζικά την αντίληψη του πώς δημιουργήθηκε ο πλανήτης. Το νερό είναι κρυμμένο σε ένα ορυκτό περίπου 660 χιλιόμετρα κάτω από τον φλοιό της Γης, λένε οι ερευνητές. 

Ο γεωφυσικός Στήβ Τζέικομπσεν από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν της Αμερικής  συνέγραψε την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal Science, στην οποία εικάζεται πως το νερό της Γης προήλθε από το εσωτερικό της και οδηγήθηκε στην επιφάνεια από γεωλογική δραστηριότητα, αντίθετα στην ισχύουσα θεωρία, σύμφωνα με την οποία δημιουργήθηκε από παγωμένους κομήτες που χτύπησαν την επιφάνεια της Γης.


«Γεωλογικές αλλαγές στην επιφάνεια της Γης, όπως σεισμοί ή ηφαίστεια, είναι ένα δείγμα του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του πλανήτη, εκεί όπου δεν βλέπουμε», ανέφερε ο Τζέικομπσεν. «Θεωρώ ότι επιτέλους βλέπουμε αποδείξεις ενός ολοκληρωμένου κύκλου νερού της Γης, που μπορεί να εξηγήσει την τεράστια ποσότητα υγρού νερού στην επιφάνεια του κατοικημένου μας πλανήτη. Οι επιστήμονες έψαχναν για αυτό το χαμένο κρυφό νερό εδώ και δεκαετίες».

Το ορυκτό αυτό στο οποίο βρίσκεται το νερό, ο ρινγουδίτης, λειτουργεί σαν ένα σφουγγάρι λόγω της κρυσταλλικής του δομής που το κάνει να τραβά το υδρογόνο και να φυλακίζει το νερό.
Αν μόλις το 1% του βάρους του μανδύα  του βράχου που βρίσκεται στη ζώνη μετάβασης ήταν νερό θα ήταν ίσο με το τριπλάσιο της ποσότητας νερού στους ωκεανούς, είπε ο ερευνητής.


Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts