ΗΠΑ: Επιτυχής δοκιμή ρίψης της βελτιωμένης πυρηνικής βόμβας Β61 - BINTEO

Η πρώτη δοκιμαστική ρίψη της αναβαθμισμένης έκδοσης της πυρηνικής βόμβας ελεύθερης πτώσης Β61 πραγματοποιήθηκε στις 14 του περασμένου μηνός από ένα F-16 της 422 Μοίρας Δοκιμών και Αξιολόγησης (422nd Test and Evaluation Squadron) της USAF με έδρα την αεροπορική βάση Nellis, στην Νεβάδα, πιστοποιώντας την χρήση του όπλου σε αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου. 


Η ρίψη πραγματοποιήθηκε πάνω από το συγκρότημα του πεδίου βολής στην Νεβάδα με αδρανές (inert) όπλο Β61-12. Η αναβαθμισμένη έκδοση LEP (Life-Extention Program) της συγκεκριμένης βόμβας έχει δοκιμασθεί ήδη το 2015 με μαχητικά F-15E Strike Eagle από την ίδια Μοίρα. Τα βελτιωμένα όπλα θα αντικαταστήσουν τις βόμβες Β61 των προγενέστερων εκδόσεων -3, -4, -7 και 10, καθιστάμενα μαζί με τις βόμβες Β83 τα μοναδικά εναπομείναντα πυρηνικά ελεύθερης πτώσης του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.  

Το πρόγραμμα αναβάθμισης LEP αυξάνει την ακρίβεια του όπλου σε τέτοιο βαθμό ώστε θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα εναντίον οχυρωμένων στόχων με τα ισχυρότερα πυρηνικά που θα αντικαταστήσει. Σύμφωνα με την USAF, η βόμβα Β61-12 θα εξοπλίζει στο μέλλον βομβαρδιστικά αλλά και μαχητικά πολλαπλού ρόλου. Το όπλο αναμένεται να πιστοποιηθεί σε βομβαρδιστικά Β-2Α Spirit, το υπό ανάπτυξη, επίσης stealth, B-21 Raider της Northrop Grumman και στα μαχητικά F-15E, F-16C/D, αναβαθμισμένα F-16 MLU, F-35 και PA-200.    


Δείτε το βίντεο από την δοκιμή της βελτιωμένης Β-61-12 από μαχητικό F-15E Strike Eagle

πηγη
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts