Γιατί ήμασταν κάποτε κανίβαλοι παρόλο που η ανθρώπινη σάρκα δεν είναι θρεπτική;

Ο κανιβαλισμός «έρεε στο αίμα» των προϊστορικών ανθρώπων, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπράιτον, η μελέτη των οποίων πάνω στο συγκεκριμένο φαινόμενο δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη, στο National Geographic.


Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κατανάλωση ανθρώπων από ανθρώπους ήταν σύνηθες φαινόμενο πριν από 800.000 χρόνια. Ο Homo Antecessor συνήθιζε μάλιστα να τρώει το μυαλό μικρών παιδιών και εφήβων, μια πρακτική που δεν σχετιζόταν πάντοτε με κάποια τελετουργία ή με συνθήκες απόλυτης πείνας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανθρώπινη σάρκα δεν προσέφερε αρκετές θερμίδες, καλύπτοντας ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών των προϊστορικών ανθρώπων. Ωστόσο, ευρήματα από το σπήλαιο Gran Dolina της Ισπανίας έδειξαν ότι η ανθρώπινη σάρκα λειτουργούσε ως... «συνοδευτικό πιάτο», πλάι στο κρέας προβάτων και ελαφιών που ήταν πιο θρεπτικά.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι δεν στρέφονταν στον κανιβαλισμό μόνο σε συνθήκες απόλυτης πείνας (το ανθρώπινο κρέας καταναλωνόταν με άλλα κρέατα), ούτε μόνο για τελετουργικούς σκοπούς.

Αν και είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς τους λόγους που οι προϊστορικοί άνθρωποι έτρωγαν ανθρώπινη σάρκα, είναι πιθανό να εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον των εχθρικών ομάδων και στην συνέχεια να εκμεταλλεύονταν το κρέας τους.


Είναι επίσης πιθανό να κατανάλωναν τα πτώματα των νεκρών συγγενών τους, ενώ, όπως ήδη γνωρίζουμε, θυσίαζαν άλλους στα πλαίσια των τελετουργιών. Όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και σήμερα, ορισμένοι προϊστορικοί άνθρωποι γίνονταν κανίβαλοι μετά από κάποιο ψυχωτικό επεισόδιο.
πηγη
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts