Κίνα προς ΗΠΑ: «Όποιος προκαλέσει σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο θα πληρώσει και το τίμημα» (βίντεο)

Αυστηρή προειδοποίηση προς το Ν.Τραμπ έστειλε το Πεκίνο σε περίπτωση που αναλάβει μονομερή δράση έξω από τα σύνορά της στην κορεατική χερσόνησο δια μέσου του Κινέζου ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι ο οποίος δήλωσε: «Όποιος προκαλέσει σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο, θα πρέπει να αναλάβει την ιστορική ευθύνη και να πληρώσει το τίμημα».


Άφησε δηλαδή ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και ένοπλης αντιπαράθεσης εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε τέτοιου είδους επιθέσεις στην κινεζική «σφαίρα επιρροής»

Η Βόρεια Κορέα είναι ένα ζήτημα που το Πεκίνο θέλει  να το λύσει μόνο του και για αυτό υπάρχει μαζική κινητοποίηση των κινεζικών δυνάμεων προς την κορεατική χερσόνησο.

«Μια σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στη Βόρεια Κορέα» προειδοποίησε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μονομερή και μη συμφωνημένη στρατιωτική δράση εναντίον της Πιόνγκγιανγκ.


Οι δηλώσεις έγιναν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό, μία ημέρα αφού ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα αντιμετωπίσει το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» ακόμη και χωρίς την Κίνα.

«Ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «πρέπει να αποφευχθεί να λάβει μια μη αναστρέψιμη πορεία η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, κανείς δεν θα βγει νικητής από μια αντιπαράθεση».

«Ο νικητής δεν θα είναι αυτός που κάνει τις πιο σκληρές δηλώσεις ή αυτός που δείχνει την ισχυρότερη πυγμή. Αν ξεσπάσει πόλεμος, το αποτέλεσμα θα είναι μια κατάσταση από την οποία κανείς δεν θα βγει νικητής».

Στις δηλώσεις απέφυγε να κατονομάσει το Ν.Τραμπ και τις ΗΠΑ και ήταν αρκούντως αυστηρός αλλά χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα. 

Η Κίνα τόσο κοντά στο έδαφός της είναι πάρα πολύ ισχυρή ακόμα και για τις ΗΠΑ.

Ήδη έχει παρατηρηθεί μεγάλη μετακίνηση κινεζικών δυνάμεων στα σύνορα με Βόρεια Κορέα.


lign: justify;"> Ήδη έχει δοθεί εντολή στις κινεζικές ΕΔ να είναι σε πλήρη ετοιμότητα ενώ τεθωρακισμένες μεραρχίες έχουν πλησιάσει τα σύνορα με την κορεατική χερσόνησο.

Περίπου 25.000 στρατιώτες της 47ης Ομάδας Στρατιών και της 9ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας έχουν λάβει εντολή να είναι έτοιμοι για «μακρινή προέλαση»!

Άλλες 150 χιλιάδες έχουν κινητοποιηθεί στα σινοκορεατικά σύνορα.

Η κινεζική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη και με τον Κορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιογνκ Οουν διότι εξαιτίας του έχει δημιουργηθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση έξω από την «πόρτα» της.

Πολλοί θεωρούν ότι οι κινεζικές δυνάμεις μπορεί να αναλάβουν ακόμα και την ανατροπή του για να αποφευχθεί μια σινοαμερικανική κρίση. Ο Κινέζος πρέοδρος Σι Ζιπίνγκ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ με τον οποίο φάνηκε να τους δένει προσωπική «χημεία»

Κοντά στα σύνορα με την Κορέα πάντως η Κίνα διατηρεί 12 βαλλιστικούς πυραύλους Dongfeng-03 και 24 Dongfeng-21 "Φονιάδες αεροπλανοφόρων" που ανήκουν στο 51ο Σύνταγμα στρατηγικών πυραύλων με έδρα την Shenyang, στην περιφέρεια Liaoning

 του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts