Οι τρομοκράτες που πυροδότησαν βία στο Λονδίνο τη νύχτα της 3ης Ιουνίου ήταν μέρος ενός ευρύτερου εξτρεμιστικού δικτύου που παρακολουθείτο στενά από την MI5 εδώ και δεκαετίες. Το ίδιο δίκτυο ασχολήθηκε έντονα με την πρόσληψη Βρετανών για να πολεμήσουν με τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane και Youssef Zaghba ήταν οι τρεις τρομοκράτες που πυροβολήθηκαν αφού συμμετείχαν σε βίαιη επίθεση με βαν και μαχαίρια στην περιοχή της Γέφυρας του Λονδίνου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τόσο ο Butt όσο και ο Redouane ήταν μακρόχρονα μέλη του απαγορευμένου εξτρεμιστικού δικτύου που ήταν παλαιότερα γνωστό ως al-Muhajiroun. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το δίκτυο λειτουργούσε με διαφορετικά ονόματα όπως Shariah4UK, Muslims4Crusades και Islam4UK. Αφού αρχικά ιδρύθηκε από τον Λιβανέζο Omar Bakri Mohammed, ο οποίος απαγορεύθηκε να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις της 7/7, το δίκτυο αργότερα διοικούσε ο αναπληρωτής του Bakri, ο Anjem Choudary.

Κόκκινες σημαίες, χαμένες

Ο Choudary καταδικάστηκε το 2016 για υποστήριξη και ενθάρρυνση υποστήριξης του ISIS.

Ωστόσο, ο Τύπος αγνόησε εξαιρετικά τον βαθμό στον οποίο η περίεργη ελευθερία του Choudary να λειτουργεί στη Βρετανία, και να στέλνει Βρετανούς μουσουλμάνους να πολεμήσουν σε ξένα θέατρα, συνδέθηκε με την αδιαφανή σχέση του με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας.

Ο Khuram Butt ήταν γνωστός στην αντιτρομοκρατική και την ΜΙ5, η οποία τον ερεύνησε το 2015. Η επίσημη γραμμή είναι ότι ήταν αποπροσανατολισμένος, καθώς δεν βρέθηκε καμία ένδειξη σχεδίου επίθεσης.

Ανώνυμες βρετανικές πηγές αντιτρομοκρατίας, ωστόσο, δήλωσαν στο CNN ότι ο Butt ήταν το αντικείμενο ενός “πλήρους πακέτου” ερευνητικών μέτρων, καθώς πιστεύεται ότι ήταν “ένας από τους πιο επικίνδυνους εξτρεμιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο”. Μετά το Σεπτέμβριο του 2014, όταν η ISIS άρχισε να ζητά επιθέσεις εναντίον της Δύσης, οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας ”ανησυχούσαν όλο και περισσότερο ότι τα μέλη του al-Muhajiroun που παρέμειναν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διεξήγαγαν τρομοκρατικές επιθέσεις”. Οι πηγές είπαν ότι ”ένας από αυτούς για τους οποίους ανησυχούσαν περισσότερο ήταν ο Butt.”

Σύμφωνα με την Telegraph, ο Redouane πολέμησε με τη Λιβυκή Ισλαμιστική στρατιωτική μονάδα Liwa al-Ummah για να ανατρέψει τον Μουαμάρ Καντάφι. Η Λιβυκή ασφάλεια και διπλωματικές πηγές είπαν στην εφημερίδα ότι αυτή η στρατιωτική μονάδα έστειλε ξένους μαχητές στη Συρία μετά την επανάσταση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ, πολλοί από τους οποίους «πήγαν να πολεμήσουν δίπλα με τους εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα στη Συρία».

Όπως αναφέρει ο Βρετανός αναλυτής εξωτερικής πολιτικής Mark Curtis: “Η Liwa al-Ummah σχηματίστηκε από έναν αντιπρόεδρο του Abdul Hakim Belhaj, πρώην εμίρη της Λιβυκής Ισλαμικής Μαχητικής Ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.” Ο Belhaj συνέχισε για να γίνει στρατιωτικός διοικητής στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ στην Τρίπολη για να ρίξει τον Καντάφι το 2011. Και το 2012, οι μαχητές της Liwa al-Ummah στη Συρία συγχωνεύθηκαν με την κύρια επαναστατική δύναμη, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) – ο οποίος έλαβε άμεση στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από τις χώρες του Κόλπου και της Τουρκίας.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία αρνήθηκε ότι ο τρίτος επιτιθέμενος, ο Zaghba, ήταν γνωστός στις αρχές, περιγράφοντάς τον ως “όχι θέμα ενδιαφέροντος της αστυνομίας ή της MI5”.

Ιταλός υπήκοος Μαροκινής καταγωγής, ο Zaghba είχε μπει επίσης στο ραντάρ των Ιταλικών μυστικών υπηρεσιών τον Μάρτιο του 2016. Οι αρχές τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Μπολόνια προσπαθώντας να πάρει μια πτήση προς την Τουρκία για να φτάσει στη Συρία, και είχε δώσει πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του στις Μαροκινές αρχές, καθώς και στην MI5 και την MI6 – σημειώνοντας ότι είπε στις αρχές της Μπολόνια ότι ήθελε να γίνει τρομοκράτης.

Παρά την ύπαρξη σε λίστα παρακολούθησης σε ολόκληρη την Ε.Ε., κατόρθωσε να εισέλθει στη Βρετανία χωρίς προβλήματα.

Στρατολογητές της ISIS

Αρκετές πηγές που μου μίλησαν με την προϋπόθεση ανωνυμίας ανέφεραν ότι γνώριζαν τόσο τον Butt όσο και τον Redouane, χαρακτηρίζοντάς τους ως διαβόητους «ταραχοποιούς» που απέφευγαν οι ευρύτερες μουσουλμανικές κοινότητες.

“Ναι, ήξερα αυτούς τους τύπους, συνήθιζαν να κυκλοφορούν στο δρόμο κάτω από μένα στο Barking”, είπε ένας μουσουλμάνος κάτοικος του ανατολικού Λονδίνου. “Ήταν γνωστοί ως ανοιχτοί υποστηρικτές του ISIS. Συνήθιζαν να στρατολογούν ανθρώπους για να πάνε στη Συρία και να πολεμήσουν. Δεν ήταν μυστικό.”

Η πηγή ήταν εξοικειωμένη με τον Khuram Butt, αλλά δεν γνώριζε τους άλλους επιτιθέμενους του Λονδίνου. “Ήταν μέρος του δικτύου al-Muhajiroun. Ήταν τα αγόρια του Anjem Choudary. Όταν ξεσπούσε ο πόλεμος της Συρίας, αυτοί οι άνθρωποι οργάνωναν πολλούς ανθρώπους για να πάνε εκεί και να πολεμήσουν. Το έκαναν υπό ανθρωπιστική κάλυψη, προσποιούμενοι ότι επρόκειτο να δώσουν βοήθεια και τέτοια πράγματα.”

Μια άλλη πηγή που εδρεύει στο βόρειο Λονδίνο γνώριζε τόσο τον Butt όσο και τον Redouane ως οπαδούς του Anjem Choudary. Είπε ότι είχαν ενταχθεί στην al Muhajiroun μετά την 11η Σεπτεμβρίου και όποτε θα έπεφτε πάνω τους, θα μιλούσαν “όλο σχετικά με την καταπολέμηση των άπιστων Σιιτών, ότι είναι χειρότεροι από τους Εβραίους κ.λπ.”

Είπε ότι αγωνίζονταν ανοιχτά για την υποστήριξη του ISIS: “Φίλε, αυτοί οι τύποι ήταν καθαροί και σαφείς. Θεωρούσαν το Ιράκ και τη Συρία ως γη του χαλιφάτου. Όπως και πριν αγαπούσαν τους Ταλιμπάν αλλά τους επέκριναν ότι δεν το έκαναν χαλιφάτο. Προσκαλούσαν πάντα τους ανθρώπους να ενταχθούν στην τζιχάντ και τη Συρία. Τίποτα το καινούριο”.


Η ανοικτή πόρτα της MI5


Σύμφωνα με μια έρευνα του Middle East Eye, από το 2011 έως τις αρχές του 2013, η ΜΙ5 λειτούργησε μια πολιτική «ανοιχτής πόρτας» για τους Βρετανούς να ταξιδεύουν και να πολεμούν στη Λιβύη και τη Συρία. Οι ξένοι μαχητές δήλωσαν στο MEE ότι τα ταξίδια τους είχαν διευκολυνθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας.

Μετά το ταξίδι στη Λιβύη το Μάιο του 2011, ένας Βρετανός μαχητής “προσεγγίσθηκε από δύο αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής στο σαλόνι αναχώρησης που του είπαν ότι εάν επρόκειτο να πολεμήσει θα διέπραττε έγκλημα”.

Ο μαχητής τους έδωσε το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου ενός αξιωματικού της MI5. Μετά από μια γρήγορη τηλεφωνική κλήση σε αυτόν, του έγινε νόημα να μπει μέσα.

“Καθώς περίμενε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, είπε ότι ο ίδιος αξιωματικός της MI5 τον κάλεσε να του πει ότι το είχε «ξεκαθαρίσει»…

Ένας άλλος Βρετανός πολίτης με εμπειρία μαχητή τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία με ομάδες ανταρτών είπε επίσης στο MEE ότι ήταν σε θέση να ταξιδέψει από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς διακοπή.

«Δεν τέθηκαν ερωτήσεις», είπε.

Η πολιτική «ανοιχτών θυρών» σχεδιάστηκε για να ενισχύσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την ανατροπή του Καντάφι και του Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Συρία. Διοχευτεμένοι μέσω των συμμάχων μας, τα κράτη του Κόλπου και την Τουρκία, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της στήριξης δεν πήγε στους κοσμικούς επαναστάτες αλλά σε σκληρές Ισλαμικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Αλ Κάιντα και η ISIS.

Κάτω από αυτή την «ανοιχτή πόρτα», όπως παρατηρεί ο Curtis, «τουλάχιστον ένας επιτιθέμενος στο Λονδίνο και ο βομβαρδιστής του Μάντσεστερ μπόρεσαν να ταξιδέψουν στη Λιβύη για να πολεμήσουν τον πόλεμο της Βρετανίας»

Από το 2011, ο πρωταρχικός υπεύθυνος για την στρατολόγηση Βρετανών για να πολεμήσουν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ήταν ο Anjem Choudary.

Από τους 850 Βρετανούς που πήγαν να συμμετάσχουν σε διάφορες εξεγερτικές ομάδες στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, οι περισσότεροι από αυτούς – 500 περίπου – είχαν στρατολογηθεί από τον Choudary για να πολεμήσουν με το ISIS. Ο Choudary συνδέθηκε επίσης με έως και 15 τρομοκρατικά σχέδια από το 2001. Αυτά τα εκπληκτικά στοιχεία αποκαλύφθηκαν από την αστυνομία μετά την καταδίκη του Choudary πέρυσι.

Ευαίσθητα έγγραφα του ISIS επιβεβαιώνουν τον κρίσιμο ρόλο του πρώην δικτύου al-Muhajiroun σε αυτήν την σήραγγα τρόμου Βρετανίας-ISIS. Τα έγγραφα, που διέρρευσαν στις αρχές του 2016, αναγνώριζαν τον σύμβουλο του Choudary – τον Omar Bakri Mohammed – ως χορηγό των Βρετανών που προσπαθούσαν να εισαχθούν στο ISIS.

Ο ρόλος του Choudary ως βασικού υποκινητή στην στρατολόγηση Βρετανών μουσουλμάνων για να ενταχθούν στην τζιχάντ της ISIS στη Συρία, συνέβη ακριβώς την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας λειτουργούσαν μια πολιτική «ανοιχτής πόρτας» για την αύξηση των ανταρτών κατά του Καντάφι και του Άσαντ.

Αυτές οι δραστηριότητες ήταν γνωστές στη Βρετανική αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών. Νωρίτερα φέτος, μια ομάδα εξτρεμιστών που συνδέονται με τον Choudary φυλακίστηκε για υποστήριξη του ISIS και παρότρυνση των ανθρώπων να πολεμήσουν στη Συρία, μετά από μια 20μηνη μυστική επιχείρηση της αστυνομίας.

Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσον ο λόγος που δεν έγινε τίποτα για να κλείσει η δραστηριότητα του Choudary ήταν η χρησιμότητά του στην «ανοιχτή πόρτα» της MI5 στη Λιβύη και τη Συρία.

Στρατολογητές της MI5 και της ISIS, κάθονται σε ένα δέντρο

Η επίσημη εξήγηση της παράλειψης διώξεων για τον Bakri και τον Choudary για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παρά αυτή την ιστορία είναι ότι οι δυο τους ήταν περίεργα έξυπνοι στο να φαίνονται ότι παραμένουν στη σωστή πλευρά του νόμου. Προφανώς, αυτό σήμαινε ότι αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής δυσκολεύονταν να φτιάξουν μια υπόθεση εναντίον τους.

Αυτό το σενάριο είναι προβληματικό. Οι πηγές ασφαλείας που μιλάνε έξω από τις επίσημες ανακοινώσεις του Τύπου έχουν επισημάνει μια κάπως διαφορετική πραγματικότητα: ότι τόσο ο Bakri όσο και ο Choudary είχαν δεσμούς με την MI5.

Στο βιβλίο του “Ο Τρόπος του Κόσμου“, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Ron Suskind, μιλά για τον τρόπο που του είπε ένας ανώτερος αξιωματικός της MI5 ότι ο Bakri υπήρξε από καιρό πληροφοριοδότης της υπηρεσίας ασφαλείας, που «βοήθησε την ΜΙ5 σε πολλές από τις έρευνές της».

Ο Bakri επιβεβαίωσε το ίδιο σε συνέντευξή του στον Suskind. “Ο Bakri απολάμβανε την φήμη του και ήταν πρόθυμος να το πληρώσει με πληροφορίες που έδινε στην αστυνομία”, έγραψε ο Suskind.

“Είναι ένα ύφασμα λεπτών αλληλένδετων αναγκών: οι [Βρετανικές αρχές] πρέπει να είναι σε μια συνομιλία σε ένα πίσω κανάλι με κάποιον που δουλεύει την βαλβίδα ατμού του μουσουλμανικού θυμού. Ο Bakri χρειάζεται κάλυψη υγείας.”

Οι δεσμοί του Bakri με τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες για την υποστήριξη ξένων επιχειρήσεων, άλλωστε, πηγαίνουν πίσω δεκαετίες.

Όπως έγραψα στην Independent την Κυριακή:

“Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό του Αμερικανικού στρατού, John Loftus, τρεις ανώτερες φιγούρες της al-Muhajiroun – ο κ. Bakri Mohammed, ο Abu Hamza και ο Haroon Rashid Aswat – προσλήφθηκαν από την MI6 το 1996 για να επηρεάσουν τις Ισλαμικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια.”

Αλλά η σύνδεση δεν σταμάτησε εκεί.

Το 2000, ο Bakri παραδέχτηκε την εκπαίδευση Βρετανών μουσουλμάνων για να πολεμήσουν ως τζιχαντιστές στο εξωτερικό, καυχώμενος: «Η Βρετανική κυβέρνηση ξέρει ποιοί είμαστε. Η ΜΙ5 μας έχει ανακρίνει πολλές φορές. Νομίζω ότι τώρα έχουμε κάτι που ονομάζεται δημόσια ασυλία. “

Ένα χρόνο αργότερα, η ιδιωτική εταιρία ασφαλείας που δημιούργησε ο Bakri μαζί με τον Abu Hamza – οι Υπηρεσίες Ασφαλείας Sakina – δέχτηκαν εισβολή από την αστυνομία και τελικά έκλεισαν. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο την εποχή εκείνη, ο βουλευτής Andrew Dismore ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία έστελνε Βρετανούς “στο εξωτερικό για εκπαίδευση τζιχάντ με όπλα και πυρομαχικά”. Ο Bakri δεν συνελήφθη, ούτε μάλιστα κατηγορήθηκε ή διώχθηκε.


 
Top