Οι γίγαντες του Potsdam.

Ο βασιλιάς της Πρωσίας, Φρειδερίκος Γουλιέλμος Α’, συνήθιζε να λέει: “Η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο μου περνάει αδιάφορη, αλλά οι ψηλοί στρατιώτες είναι η αδυναμία μου”. Ο Φρειδερίκος ήταν ο βασιλιάς που μετέτρεψε την Πρωσία στο πιο αναπτυγμένο στρατιωτικά βασίλειο της Ευρώπης, χωρίς όμως να οδηγήσει ποτέ το στρατό του σε πόλεμο. Όταν πέθανε, το θησαυροφυλάκιο του βασιλείου ήταν γεμάτο και η οργάνωση του κράτους δεν ήταν ποτέ καλύτερη. 


Όμως ως χαρακτήρας ήταν αυστηρός, αυταρχικός και πάθαινε διάφορες εμμονές. Μία από αυτές ήταν η μανία του με τους ψηλούς στρατιώτες. Φρειδερίκος Γουλιέλμος Α’ Δεν του αρκούσαν μόνοι οι ψηλοί άντρες που γεννιούνταν στη χώρα του. Έστελνε τους ανθρώπους του σε όλη την Ευρώπη, για να βρουν τα ψηλότερα αγόρια και να τα φέρουν στην Πρωσία για εκπαίδευση.

Έπαιρναν τους πάντες, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και ταλέντου: μοναχούς, ιερείς, ζητιάνους, επιχειρηματίες. Αν αρνούνταν, τους απήγαγαν και τους κρατούσαν αιχμαλώτους. Μια φορά προσπάθησαν να αρπάξουν ακόμα και έναν αυστριακό διπλωμάτη και κόντεψε να δημιουργηθεί ολόκληρο ζήτημα.... 


Ο Φρειδερίκος έφτασε στο σημείο να ζητάει από ψηλές γυναίκες να ζευγαρώσουν με ψηλούς άντρες, χωρίς να είναι οι σύζυγοί τους, και να του δώσουν τα παιδιά που θα γεννούσαν. Το κατώτερο όριο ύψους ήταν το 1,80, ενώ ο ψηλότερος ήταν ο Ιρλανδός Τζέιμς Κέρκλαντ που έφτανε το 2,10. Είναι άγνωστο από πού προέκυψε η εμμονή του με τους ψηλούς Φρειδερίκος Β’ ο Μέγας στρατιώτες, καθώς πέρα από τη συλλογή τους, δεν έδειχνε κάποιο άλλο ενδιάφερον. Μία πιθανή εκδοχή είναι η εμφάνιση των εμπροσθογεμών όπλων, τα οποία έφταναν και γέμιζαν πιο γρήγορα οι ψηλοί. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί τη μανία του βασιλιά, που απήγαγε παιδιά απ’ τις οικογένειές τους. Ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Α’ δεν ξεπερνούσε σε ύψος το 1,65.

Για την εποχή του δεν ήταν κοντός, αλλά μάλλον μέτριου αναστήματος. Οι ψηλοί στρατιώτες του έγιναν γνωστοί ως οι “Γίγαντες του Πότσνταμ”, που ήταν και η πρωτεύσουσα του βασιλείου. Για 65 χρόνια δεν βρέθηκαν ποτέ στο πεδίο των μαχών και όταν πέθανε ο Φρειδερίκος το 1740, αριθμούσαν 3.200 άντρες. Όμως ο νέος βασιλιάς, ο Φρειδερίκος Β’ ο Μέγας, δεν ανεχόταν τις παραξενιές του πατέρα του.


Θεωρούσε ότι οι “Γιγαντές” ήταν ένα τεράστιο οικονομικό έξοδο και μείωσε σημαντικά τον αριθμό τους. Τελικά πολέμησαν για πρώτη φορά το 1745 και αργότερα στον αιματηρό επταετή πόλεμο. Διαλύθηκαν το 1806, όταν η Πρωσία ηττήθηκε από τα στρατεύματα του Ναπολέοντος Βοναπάρτη.   

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts