“Οργή του Θεού”… Η Μοσάντ δεν ξεχνά και εκδικείται ως και 25 χρόνια μετά

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 Παλαιστίνιοι τρομοκράτες επιτέθηκαν στην ολυμπιακή ομάδα του Ισραήλ στο Μόναχο και σκότωσαν 11 μέλη της. Φυσικά θα έπρεπε να είναι κανείς αφελής για να πιστέψει ότι οι Ισραηλινοί θα άφηναν αναπάντητη μια τέτοια πρόκληση.

Δύο ημέρες μετά την σφαγή η πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ συγκρότησε την Επιτροπή Χ με σκοπό την σχεδίαση της ισραηλινής απάντησης. Η επιτροπή στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Νταγιάν, ο σύμβουλος σε θέματα τρομοκρατίας Ααρόν Γιαρίβ και ο αρχηγός της Μοσάντ Ζβι Ζμίρ, ανέλαβαν την οργάνωση της επιχείρησης που έλαβε την κωδική ονομασία «Οργή του Θεού».


Σε πρώτη φάση καταρτίστηκε ο κατάλογος των στόχων που περιλάμβανε 20-35 ονόματα της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» και της «Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (ΟΑΠ). Η εκτέλεση της αποστολής ανατέθηκε φυσικά στη Μοσάντ.



Επικεφαλής των ομάδων κρούσης ήταν ο πράκτορας Χαραρί. Μερικές ώρες πριν το χτύπημα δε συγγενείς του στόχου λάμβαναν ένα μπουκέτο λουλούδια και ένα σημείωμα συλλυπητηρίων.

Τα πρώτα πλήγματα

Το πρώτο χτύπημα δόθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1972 κατά του εκπροσώπου της ΟΑΠ στην Ιταλία που κατά τους Ισραηλινούς ήταν και μέλος του «Μαύρου Σεπτέμβρη». Ο Wael Zwaiter δέχτηκε 12 σφαίρες. Στις 8 Δεκεμβρίου 1972 ακολούθησε ο εκπρόσωπος της ΟΑΠ στη Γαλλία Mahmoud Hamshari που σκοτώθηκε με βόμβα.

Το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου 1973 επίσης με βόμβα σκοτώθηκε ο Ιορδανός Hussein Al Bashir εκπρόσωπος της Φατάχ στην Κύπρο. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ο εν λόγω όχι μόνο ήταν στέλεχος του «Μαύρου Σεπτέμβρη», αλλά είχε στενές σχέσεις και με την σοβιετική KGB.

Ακολούθησε στις 6 Απριλίου 1973 ο Basil al-Kubaissi, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βυρηττού που εκτελέστηκε στο Παρίσι. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ήταν ο επικεφαλής της επιμελητείας του «Μαύρου Σεπτέμβρη».

Και οι ειδικές δυνάμεις

Τρεις στόχοι της Μοσάντ ζούσαν σε άριστα φρουρούμενα οικήματα στον Λίβανο. Έτσι την επιχείρηση εναντίον τους ανέλαβαν οι ειδικές δυνάμεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Sayeret Matkal, Shayetet 13 και Sayeret Tzanhanim.


 Οι Ισραηλινοί κομάντος αποβιβάστηκαν στις ακτές του Λιβάνου με φουσκωτά και με την καθοδήγηση πρακτόρων της Μοσάντ προσέγγισαν τους στόχους τους ντυμένοι με πολιτικά, ακόμα και ντυμένοι ως γυναίκες με μπούρκες. Τελικά κατάφεραν να σκοτώσουν τον επιχειρησιακό αρχηγό του «Μαύρου Σεπτέμβρη» Muhammad Youssef al-Najjar και το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΟΑΠ Kamal Nasser.


Κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν επίσης δύο Λιβανέζοι αστυνομικοί, η σύζυγος του al-Najjar και ένας τουρίστας. Οι Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές της Sayeret Tzanhanim κατέλαβαν και κατέστρεψαν το εξαώροφο κτήριο αρχηγείο του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», χάνοντας δύο άνδρες τους στην σύγκρουση.

Επίσης οι Ισραηλινοί κομάντο εκτέλεσαν επιδρομές κατά οπλοστασίων και αποθηκών της ΟΑΠ. Στις επιθέσεις αυτές οι δυνάμεις της ΟΑΠ υπέστησαν πολύ σοβαρές απώλειες – ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για έως και 100 νεκρούς.

Συνέχεια της επιχείρησης

Επόμενο θύμα της Μοσάντ ήταν ο Zaiad Muchasi που σκοτώθηκε από βόμβα στην Αθήνα. Δύο ακόμα μέλη του «Μαύρου Σεπτέμβρη» τραυματίσθηκαν από βόμβα στη Ρώμη. Ακολούθησε η εκτέλεση του Mohammad Bouadia, του Αλγερινού υψηλόβαθμου στελέχους του «Μαύρου Σεπτέμβρη», στη Γαλλία.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1979 ήταν η σειρά δύο Παλαιστινίων, του Ali Salem Ahmed και του Ibrahim Abdul Aziz να εκτελεστούν στην Κύπρο. Στις 17 Ιουνίου 1982, στην Ιταλία, σκοτώθηκαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΟΑΠ Nazeyh Mayer και Kamal Husain.

Στις 23 Ιουλίου 1982 σκοτώθηκε με βόμβα στο Παρίσι ο Fadl Dani, στέλεχος της ΟΑΠ, ενώ στις 21 Αυγούστου 1983 ακολούθησε, στην Αθήνα, η εκτέλεση του Mamoun Meraish από δύο πράκτορες της Μοσάντ.

Στις 10 Ιουνίου 1986 σκοτώθηκε ο γενικός γραμματέας της ΟΑΠ Khaled Ahmed Nazal στην Αθήνα. Ακολούθησε στις 21 Οκτωβρίου, πάλι στην Αθήνα, ο θάνατος με βόμβα του Munzer Abu Ghazala. Στις 14 Φεβρουαρίου 1988 σκοτώθηκαν στην Κύπρο οι Abu Al Hassan Qasim και Hamdi Adwan, ενώ τραυματίσθηκε ο Marwan Kanafami.

«Ο Κόκκινος Πρίγκιπας»

Οι Ισραηλινοί αναζητούσαν επίσης και αυτόν που θεωρούσαν επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας που σκότωσε τα μέλη της ομάδας τους στο Μόναχο. Αυτός ήταν ο Ali Hassan Salameh, ο επιλεγόμενος «Κόκκινος Πρίγκιπας». Τελικά τον ανακάλυψαν στη Νορβηγία αλλά αντί αυτού, στις 21 Ιουλίου 1973, σκότωσαν έναν αθώο Μαροκινό σερβιτόρο. Έξι πράκτορες της Μοσάντ συνελήφθησαν, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι το 1975.

Οι Ισραηλινοί συνέχισαν την αναζήτηση. Τον Ιανουάριο του 1974 είχαν πληροφορίες ότι βρίσκεται στην Ελβετία. Σε επίθεση που πραγματοποίησαν σκότωσαν τρεις Άραβες αλλά ο «Κόκκινος Πρίγκιπας» δεν βρέθηκε. Συνεχίζοντας την αναζήτηση στο Λονδίνο οι Ισραηλινοί έχασαν έναν πράκτορά τους που τον σκότωσε μια γυναίκα επαγγελματίας δολοφόνος. Η γυναίκα αυτή, τρεις μήνες μετά, σκοτώθηκε με την σειρά της.



Νέα προσπάθεια κατά του «Κόκκινου Πρίγκιπα» στην Ισπανία επίσης απέτυχε. Τελικά στις 22 Ιανουαρίου 1979 ο Salameh σκοτώθηκε με βόμβα στον Λίβανο μαζί με τέσσερις σωματοφύλακές του αλλά και τέσσερις ακόμα αθώους περαστικούς.

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts