Ενοχος για «ξέπλυμα» και παθητική δωροδοκία ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Ενοχος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας το οποίο τον καταδίκασε για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα από την  κατ´ εξακολούθηση παθητική δωροδοκία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου».

Ενόχους έκρινε το δικαστήριο και άλλους δεκαέξι από τους δεκαοκτώ συγκατηγορουμένους του πρώην υπουργού, κάνοντας δεκτή την πρόταση των εισαγγελέων της έδρας. 

Το δικαστήριο τους καταδίκασε όλους για νομιμοποίηση εσόδων κατ΄ εξακολούθηση από εγκληματική δραστηριότητα που προήλθε από δωροδοκία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. 

Πρόκειται για τους Γιάννη Σμπώκο, Βίκυ Σταμάτη, Αστέριο Οικονομίδη, Φρόσω Λαμπροπούλου, Νικόλαο Ζήγρα, Γιώργο Σαχπατζίδη, Αρετή Τζοχατζοπούλου, Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, Νικόλαο Γεωργουλάκη, Παναγιώτη Σταμάτη, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Γκούντρουν Τζοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη, Νικόλαο Καρατζά, Γιώργος Κωνσταντάτος,  Οράτιος Μελάς.

Από αυτούς τέσσερις καταδικασθέντες και συγκεκριμένα η πρώην σύζυγος Γκούντρουν Τζοχατζοπούλου, ο εκδότης του Ιανού Νικόλαος Καρατζάς, ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Νίκος Αρβανίτης και ο αδερφός της Βίκυς, Παναγιώτης Σταμάτης  δεν καταδικάστηκαν με την επιβαρυντική διάταξη της κατ' επάγγελμα τέλεσης του αδικήματος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους. 

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Παντελής Ζαχαριάδης, επιχειρηματίας και Σπύρος Χατζηνικολάου, δικηγόρος, οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Torcaso.     

Η απόφαση του δικαστηρίου εκφωνήθηκε σε μία κατάμεστη δικαστική αίθουσα, με το πιο πυκνό ακροατήριο που παρακολούθησε ποτέ τη διαδικασία εδώ και πέντε μήνες.

Αμέσως μετά το δικαστήριο διέκοψε ενώ η απόφαση επί των ποινών αναμένεται ότι θα εκδοθεί αύριο, Τρίτη. 

Οι εφέτες  με την απόφαση τους εξέφρασαν την πεποίθησή τους για την ποινική ευθύνη, καθενός εκ των 19 κατηγορουμένων και κήρυξαν ενόχους τους 17 κατηγορουμένους, προσμετρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμπλοκής τους αλλά και της προσωπικότητας τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι «τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου».

Στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται ότι το σύνολο των κατηγορουμένων διέπραξαν τις πράξεις που τους αποδίδονται ως μέλη οργάνωσης που δημιουργήθηκε το 1998 «….. ενεργώντας κατ' επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Κατά το κατηγορητήριο που κρίνουν οι εφέτες λίγο πριν την εκφώνηση της απόφασης τους μέσω της οργάνωσης «τοποθετήθηκαν και αποκρύφτηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων».

Η εισήγηση των εισαγγελέων Γ. Αδειλίνη και Π. Παναγιωτόπουλου για την πολύκροτη υπόθεση είναι να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι, πλην δύο, των οποίων ζήτησαν απαλλαγή λόγω αμφιβολιών.
tovima
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts