Η Βρετανία κατηγορείται έμμεσα ότι εξοπλίζει Σομαλούς πειρατές!

Μια έκθεση για τις εξαγωγές όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου προκάλεσε κατηγορίες ότι η Βρετανία μπορεί να εξοπλίζει Σομαλοί πειρατές και δικτατορικά καθεστώτα.

Οι Βουλευτές ισχυρίζονται ότι είναι λόγω του μεγάλου όγκου των όπλων που εξάγονται και οφείλεται στην κακή εποπτεία .

Μια επείγουσα εξέταση έχει ξεκινήσει γιατί πάνω από 44.000 όπλα εξήχθησαν στην Ανατολική Αφρική σε μόλις 15 μήνες. Κυβέρνηση στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ των όπλων ήταν 30.000 όπλα εφόδου, 2.536 πιστόλια και 11.000 τουφέκια,  που κατέληξαν σε χώρες με χαμηλές επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , όπως τη Σομαλία , την Αίγυπτο και τη Σρι Λάνκα . Μερικά από τα όπλα εξάγονται και προς τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική .

Η έκθεση, η οποία ήταν μέρος μιας ευρείας κλίμακας έρευνας για τις εξαγωγές όπλων, σημειώνει ότι οι βουλευτές θέλουν να ξέρουν γιατί οι βρετανικές επιχειρήσεις χρειάζονται μια τέτοια μεγάλη κρύπτη νέων όπλων, δεδομένου ότι είχαν ήδη χιλιάδες όπλα στο οπλοστάσιό τους, πριν από τον Απρίλιο του 2012.

Οι Βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι ο τεράστιος όγκος των όπλων που εξάγονται σημαίνει ότι ήταν δύσκολο να κρατήσουν καρτέλες για το πού καταλήγουν, σκορπώντας υποψίες ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εξοπλίζει τους πειρατές στη Σομαλία .

Η Επιτροπή House of Commons Arms Export Controls δήλωσε ότι το Υπουργείο Επιχειρήσεων, το οποίο ενέκρινε την εξαγωγή όπλων, δεν αξιολογεί προσεκτικά που πηγαίνουν τα όπλα. Βουλευτές εξέφρασαν επίσης αμφιβολίες ως προς το αν η πολιτική εξαγωγών της Βρετανίας κρατάει την "σωστή ισορροπία μεταξύ του εμπορίου όπλων, τον εξοπλισμό επιτήρησης και οικονομικά συμφέροντα."

Τα στοιχεία που ο κ. Bell παρουσίασε φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η υπηρεσία δεν διέθετε μια διαδικασία που να δείχνει τον αθροιστικό αριθμό των όπλων και αν οι εξαγωγές έχουν γίνει για λόγους προστασίας . 

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ελέγχου Εξαγωγών στο Υπουργείο Επιχειρήσεων, Edward Bell δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των βουλευτών λόγω της μεγάλης ποσότητας όπλων , αν και αρνήθηκε τα όπλα έχουν πέσει σε λάθος χέρια .

«Καταλαβαίνω την ανησυχία σχετικά με τον όγκο των όπλων ... και θα ερευνήσω γύρω από αυτό. Δεν έχω ανησυχίες ότι κάτι δυσάρεστο έχει συμβεί , αλλά σίγουρα θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους όγκους που εμπλέκονται , " ανέφερε ο Bell στους βουλευτές. Το Τμήμα Business έχει ξεκινήσει τώρα μια εσωτερική έρευνα σχετικά με τις εξαγωγές όπλων.

Η πειρατεία εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα της Σομαλίας παρά τις διεθνείς προσπάθειες για να περιορίσει τις επιθέσεις. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε δύο Σομαλούς πειρατές σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία των τεσσάρων Αμερικανών πολιτών πάνω σε ένα γιοτ στα ανοικτά του Κέρατος της Αφρικής το 2011 .

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι πειρατές είχαν σκοπό να απαγάγουν τους Αμερικανούς και στείλουν τα λύτρα στη Σομαλία .

Ωστόσο, μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων με το Ναυτικό των ΗΠΑ , οι πειρατές πυροβόλησαν τους αιχμαλώτους και τους σκότωσαν και άνοιξαν πυρ εναντίον των σκαφών των ΗΠΑ .

Υπήρξε μια σημαντική ναυτική επιχείρηση από πολλές χώρες γύρω από το Κέρας της Αφρικής και του Ινδικού Ωκεανού. Δεν υπήρξαν έκτοτε καμία επιτυχής επιδρομη των πειρατών σε πλοία από το Μάιο του 2012.
πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts